ßßß
Składniki :5 – 6 ziemniaków400 g śmietany słodkiej ( optymalnie kremówki )1 łyżeczka czosnku granulowanegoszczypta gałki muszkatołowej1/2 kostki masłasól , pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i cieniutko kroimy na przeźroczyste plasterki . Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę ziemniaków , przesypując je solą , pieprzem , czosnkiem , gałką i tak robimy warstwa po warstwie , aż do całkowitego wyczerpania składników . Na koniec całość zalewamy śmietana , tak ,żeby przykryła ziemniaki , na wierzchu układamy kawałeczki masła – dużo i gęsto .
Wstawiamy do piekarnika na 150 C i pieczemy około 60 minut , czasami nawet dłużej , aż do momentu , kiedy ziemniaki zmiękną , a wierzch zrobi się pięknie , apetycznie złocisty 😉 W trakcie pieczenia możemy lekko nakryć zapiekankę folią , jeśli uznamy ,że ziemniaki zbyt zbrązowiały i obawiamy się ,że się przypalą . Doskonały dodatek do każdego mięsnego obiadu lub obiad sam w sobie 😉 Smacznego 😉