Wykonanie
Witam, witam!Jako, że dziś piątek i znowu w lodówce dosyć pustawo, a
mięso też nie bardzo...tooo zapraszam na moje ukochane pyry poznańskie :D Mam piekarnik starej generacji, dlatego zapiekanki nigdy nie chcą się przypiec od góry. Szkoda, ale cóż, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma!

Składniki na 5 osób:2 kg
ziemniakówpół litra
śmietanyser żółtykawałek
masła (do wysmarowania naczynia)
gałka muszkatołowa2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprzZaczęłam od obrania i umycia
ziemniaków. Włożyłam je do garnka (większe okazy przekroiłam na części) i obgotowałam do półmiękkości.

W
między czasie wymieszałam
śmietanę z
przyprawami,
czosnek przecisnęłam przez praskę.

Obgotowane
ziemniaki pokroiłam na grubsze talarki i wyłożyłam do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego
masłem. Zalałam
ziemniaki mieszanką
śmietanową. Całość przykryłam
żółtym serem.

Tak zapiekałam jakieś 30-45 min w temp. 200-220 stopni.

Proste, a jakże sycące i rozpływające się w ustach. Polecam, szczególnie w takie dni gdy brakuje pomysłów i składników!A jak Wy radzicie sobie w takie dni? :)Przyjemnej soboty! Ja wybieram się do pracy! :)