ßßß Cookit - przepis na Domowy Ostry Sos Chili

Domowy Ostry Sos Chili

nazwa

Wykonanie

Sos Chili to podstawowy element kuchni Meksyku. Pikantny sos, w którego smaku wyraźnie dominują pomidory i oczywiście papryczka chili - jego ostrość modyfikujemy właśnie jej ilością.
Sos Chili możemy podać z makaronem, ryżem wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami albo jako dip do tortilli lub w postaci dressingu (można wtedy powstały sos zmiksować, aby nabrał gładkiej konsystencji).
3-4 papryczki chili
połowa słodkiej czerwonej papryki
cebula
2 duże ząbki czosnku
pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże)
olej
sól, pieprz
chili w proszku (opcjonalnie)
szczypta imbiru
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/04/domowy-ostry-sos-chili-przepis.html