ßßß Cookit - przepis na Bakłażan po sycylijsku

Bakłażan po sycylijsku

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki pt:" Kuchnia kawalerska" - H.W.A. Schoeller
Danie jest naprawdę smaczne, a przy tym proste do wykonania, dlatego je zamieszczam :)
Składniki :
2 małe bakłażany
2 średnie cebule
1 duży strąk papryki czerwonej
2 pomidory
2-3 ząbki czosnku
olej, sól, pieprz
Przygotowanie :
Umyte bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm, cebule drobniej
Na oleju pod przykryciem przesmażyć je razem, często mieszać
Pomidory obrać ze skóry, pokroić w plastry - dodać, wymieszać i smażyć razem
Przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę wsypać do całości
Wymieszać, podlać wodą (pół szklanki ), doprawić solą i pieprzem, chwile pogotować
Ja dodałam jeszcze ciut miodu, wytworzony sos miał wtedy słodko- kwaśny smak.
Można podać na małe spotkanie kawalerskie czy panieńskie :)
A z ryżem będzie dość sutym, choć bezmięsnym daniem.
Sezon na bakłażany u mnie ciągle trwa...
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/10/bakazan-po-sycylijsku.html