Wykonanie
Przepis pochodzi z książki pt:" Kuchnia kawalerska" - H.W.A. SchoellerDanie jest naprawdę smaczne, a przy tym proste do wykonania, dlatego je zamieszczam :)

Składniki :2 małe
bakłażany2 średnie
cebule1 duży strąk
papryki czerwonej2
pomidory2-3 ząbki
czosnkuolej,
sól,
pieprz
Przygotowanie :Umyte
bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm,
cebule drobniejNa
oleju pod przykryciem przesmażyć je razem, często mieszać
Pomidory obrać ze skóry, pokroić w plastry - dodać, wymieszać i smażyć razemPrzeciśnięty
czosnek oraz pokrojoną w cienkie paski
paprykę wsypać do całościWymieszać, podlać
wodą (pół szklanki ), doprawić
solą i
pieprzem, chwile pogotowaćJa dodałam jeszcze ciut
miodu, wytworzony sos miał wtedy słodko- kwaśny smak.Można podać na małe spotkanie kawalerskie czy panieńskie :)A z
ryżem będzie dość sutym, choć bezmięsnym daniem.

Sezon na
bakłażany u mnie ciągle trwa...