Wykonanie
Olej z pestek dyni robi w tej salsie cały smaczek. Jestem wielką fanką tego
oleju. Już wiem, że to moja
olejna miłość w kuchni. Jeśli ktoś jeszcze nie posiada tego
oleju to nie mam pojęcia na co czeka :)
Olej z pestek dyni charakteryzuje się ciemnozielono-brązową barwą, mocnym
orzechowym aromatem i smakiem. Jest źródłem wielu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogaty jest również w liczne witaminy A, D, E, K oraz mikroelementy.
Składniki :* 2
pomidory obrane ze skórki i bez pestek* pół
cebuli* ząbek
czosnku* 2 łyżki
oleju z pestek dyni*
sól,
pieprzPrzygotowanie :
Pomidory pokroić w kostkę,
cebulę posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko przełożyć do miseczki, przyprawić do smaku. Dodać
olej i wymieszać. Doskonały dodatek do
bagietki, ale i
jajek czy
sałaty.