ßßß
(2 spore porcje)- 1 bakłażan- 3 duże cebule- 2 marchewki- 2 duże ząbki czosnku- 4 czerwone papryki- 1 puszka pomidorów bez skóry w zalewie (ok. 400g)- olej do smażenia- sól, pieprz- 1/2 pęczka natki pietruszkiObrane cebule kroję w drobną kostkę i wrzucam do głębokiego garnka na rozgrzany olej. Podsmażam ok. 2-3 min, dopóki się nie zarumieni.Do cebuli dodaję obrane i drobno pokrojone ząbki czosnku. Chwilę podsmażam, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie dodaję pokrojone w kostkę marchewki, bakłażan i paprykę. Pieprzę, solę i dokładnie mieszam. Przykrywam garnek pokrywką i pozostawiam na małym ogniu na ok. 10 min.Po 10 min dodaję pomidory z puszki. Dokładnie mieszam i ponownie przykrywam garnek, by danie przeszło smakami. Danie gotuję ok. 50 min, co jakiś czas mieszając.Po 50 min zdejmuję pokrywkę i gotuję danie jeszcze 10 min, by gulasz się zredukował. Próbuję danie i w razie potrzeby solę i pieprzę.Podaję w głębszych talerzach posypane świeżą natką pietruszki.Smacznego!