Wykonanie
Pin It
Leczo to moje ulubione jesienne danie. Wersji tego dania pochodzącego z kuchni węgierskiej jest mnóstwo. Ja też je gotuje w różnych odmianach, na blogu pojawiła się już kolorowa wersja bez
ziemniaków . Czasami z
kiełbasą, czasami z
parówkami. W takiej wersji lubią je moje dziewczyny. Tak jak
pisałam w przepisie, nie dodaję do lecza
bulionu ani
wody. Warzywa w trakcie duszenia pod przykryciem puszczą sok, więc
ziemniaki ugotują się bez problemu. Na końcu dodaję też
pomidory aczkolwiek wiem, że tu szkoły są różne. Jeśli najpierw dodamy
pomidory ziemniaki zostaną lekko twardawe, ze względu na kwaśne
soki pomidora. Dlatego zawsze, gdy gotuję
ziemniaki w daniu w którym są
pomidory, staram się najpierw dodawać
ziemniaki, a dopiero
potem pomidory.
Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1000 g
czerwonej papryki150 g
cebuli200 g
pieczarek1
papryczka chili500 g
pomidorów500 g
kiełbasy700 g
ziemniaków1 łyżeczka
czerwonej paprykiopcjonalnie 1 łyżeczka wędzonej
czerwonej papryki2 ząbki
czosnkusólpieprzolej do smażenia
Wykonanie:
Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kawałki (mniej więcej 2 x 2 cm).
Cebulę kroimy w kostkę,
pieczarki w ćwiartki, a
papryczkę chili drobno siekamy.
Kiełbasę kroimy w półplasterki. na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim
kiełbasę i
cebulę przez około 10-15 minut. Po tym czasie
kiełbasę wraz z
cebulą przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną
paprykę,
papryczkę chili i
pieczarki. Garnek przykrywami i dusimy na malutkim ogniu. Lecza nie podlewam
wodą ani
bulionem, warzywa puszczą sok.W międzyczasie obieramy
ziemniaki i kroimy je w kostkę 2 x 2 cm. Dorzucamy je do warzyw duszących się w garnku. pamiętajmy, żeby garnek był przykryty, warzywa będą się wtedy dusiły w parze.
Pomidory nacinamy i parzymy we wrzątku. Obieramy je ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do lecza wtedy kiedy
ziemniaki będą już miękkie.Wszystko dusimy razem około 5-10 minut.
Czosnek miażdżymy i wraz z innymi
przyprawami dodajemy do lecza. Mieszamy i od razu podajemy.