Wykonanie
Mróz chwycił znienacka, skuł
lodem stawy i jeziora,
szczypie w uszy i czerwone nosy. W taki dzień kocyk, ciepłe skarpetki i
herbata z
cytryną to nie wszystko. Trzeba porządnie rozgrzać organizm, od środka, aby było nam ciepło i przyjemnie na dłużej. Idealnie nada się do tego kociołek z duszonymi warzywami, hiszpańską
kiełbasą fuet i
czerwoną soczewicą. Gorące, bardzo sycące danie, pełne smaków i aromatów. Idealny zimowy, jednogarnkowy obiad!Potrzebne składniki:- 8 dużych
pieczarek- średnia
cebula-
papryka czerwona- 1
kiełbasa fuet- pół
papryczki chilli- ząbek
czosnku- puszka
pomidorów- średnia
marchewka- 6 łyżek
soczewicy czerwonej-
sól,
pieprz-
papryka słodka,
pieprz ziołowy-
olej,
natka pietruszkiSposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na odrobinie
oleju.
Cebulę i
czosnek posiekać, dorzucić do
pieczarek.
Paprykę i
marchewkę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać odrobinę
wody i przykryć. Pół
papryczki chilli posiekać, dodać do reszty składników razem z
pomidorami.
Kiełbasę pokroić w półplasterki, delikatnie podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Przyprawić, dodać
soczewicę i dusić przez 15 minut. W razie potrzeby, dodać jeszcze trochę
wody.Podawać z
natką pietruszki oraz z grzankami.