Wykonanie
W taki pochmurny dzień jak wczoraj najlepiej było zjeść ciepłą rozgrzewającą zupę, tym razem wybór padł na gulaszową... może dzisiaj będzie nastrój na bardziej letnie kucharzenie?Składniki dla 4 osób:1/2 kg
wołowiny, ja miałam
antrykot1 litr
bulionu warzywnego (ale można też gotować klasycznie krojąc
włoszczyznę do zupy, u mnie poprostu jest zawsze sporo marudzenia na
pietruszkę w zupie...)1 puszka
pomidorów, mogą być całe lub krojone1
papryka czerwona3-4
ziemniakicebula3 ząbki
czosnku1 łyżka
papryki w proszku lub 3 w paście (ja kupuję w paście na stoisku węgierskim)1 łyżeczka
ostrej paprykisól,
pieprz w ziarnach2 łyżki
mąkiolejMięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć
mąką, usmażyć. Podczas smażenia dodać pokrojone na plasterki
czosnek i
cebulę.Wlać połowę
bulionu,
pomidory,
przyprawy, przykryć i dusić do miękkości.
Paprykę wrzucić do piekarnika z funkcją grillowania, opiekać aż skórka będzie czarna, wyjąć i włożyć do foliowej
torebki, zdjęć ją po chwili razem ze skórką, wypestkować i pokroić na kawałki, wrzucić do garnka razem z pokrojonymi
ziemniakami, dolać
bulionu do uzyskania odpowiedniej gęstości, podgotować aż
ziemniaki będą dobre.Podawać gorącą z pokrojoną
bagietką.