Fasolka szparagowa z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Lato sprzyja prostym i szybkim obiadom. Każdy w tym okresie chociaż raz „zalicza” jajko sadzone, młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem a do tego zsiadłe mleko, kefir albo maślankę. Aż się chce zdrabniać! – „masełko”, „koperek”, „ziemniaczki” – może to ślad sielskiego dzieciństwa, kiedy to wpadało się do domu prosto z podwórka, szybko zjadało taki obiad i leciało się broić dalej. W ramach jarzynki do takiego obiadu najczęściej robię fasolkę szparagową z czosnkiem albo kalafior czy brokuł z bułką tartą. Można ją również zjeść jako samodzielne danie.
Weekend spędziłam na wsi, w domku letniskowym z przyjaciółkami. Komisyjnie skrobałyśmy górę młodych ziemniaków na obiad, a ja obmyślałam już plan, co wrzucę na blog po powrocie. Miał być przepis grillowy, ale składając hołd tym ziemniakom, pochylam się teraz nad postem o fasolce 😛
Składniki (6 porcji):
1 kg fasolki szparagowej (zielonej albo żółtej)
1/2 główki czosnku
1 łyżka masła klarowanego albo oleju
sól morska
opcjonalnie bułka tarta
Fasolkę opłucz, oczyść i odetnij łodyżki oraz, jeśli jest starsza, usuń łyko. Gotuj przez 5-10 minut w lekko osolonej wodzie.
Obierz czosnek i każdy ząbek przekrój wzdłuż na pół. Na dużej patelni rozgrzej masło albo olej, zrumień na nim czosnek.
Dodaj ugotowaną i odsączoną fasolkę, podsmażaj przez kilka minut potrząsając patelnią. Oprósz solą i podawaj. Jeśli lubisz możesz posypać uprażoną bułką tartą.
Related Posts
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Fasolka szparagowa w mleczku kokosowym
Pieczony boczek z oregano
Sałatka nicejska
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Źródło:http://agatagotuje.pl/fasolka-szparagowa-z-czosnkiem