Wykonanie
            Lato sprzyja prostym i szybkim obiadom. Każdy w tym okresie chociaż raz „zalicza” 
jajko sadzone, 
młode ziemniaczki z 
masełkiem i 
koperkiem a do tego 
zsiadłe mleko, 
kefir albo 
maślankę. Aż się chce zdrabniać! – „masełko”, „koperek”, „ziemniaczki” – może to ślad sielskiego dzieciństwa, kiedy to wpadało się do domu prosto z podwórka, szybko zjadało taki obiad i leciało się broić dalej. W ramach jarzynki do takiego obiadu najczęściej robię 
fasolkę szparagową z 
czosnkiem albo 
kalafior czy 
brokuł z 
bułką tartą. Można ją również zjeść jako samodzielne danie.Weekend spędziłam na wsi, w 
domku letniskowym z przyjaciółkami. Komisyjnie skrobałyśmy górę 
młodych ziemniaków na obiad, a ja obmyślałam już 
plan, co wrzucę na blog po powrocie. Miał być przepis grillowy, ale składając hołd tym 
ziemniakom, pochylam się teraz nad postem o 
fasolce 😛

Składniki (6 porcji):1 kg 
fasolki szparagowej (zielonej albo żółtej)1/2 główki 
czosnku1 łyżka 
masła klarowanego albo 
olejusól morskaopcjonalnie 
bułka tartaFasolkę opłucz, oczyść i odetnij łodyżki oraz, jeśli jest starsza, usuń łyko. Gotuj przez 5-10 minut w lekko osolonej wodzie.Obierz 
czosnek i każdy ząbek przekrój wzdłuż na pół. Na dużej patelni rozgrzej 
masło albo 
olej, zrumień na nim 
czosnek.Dodaj ugotowaną i odsączoną 
fasolkę, podsmażaj przez kilka minut potrząsając patelnią. Oprósz 
solą i podawaj. Jeśli lubisz możesz posypać uprażoną 
bułką tartą.

Related PostsBabka ziemniaczana z 
białą kiełbasąFasolka szparagowa w 
mleczku kokosowymPieczony 
boczek z 
oreganoSałatka nicejskaZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi