Wykonanie
Lato sprzyja prostym i szybkim obiadom. Każdy w tym okresie chociaż raz „zalicza”
jajko sadzone,
młode ziemniaczki z
masełkiem i
koperkiem a do tego
zsiadłe mleko,
kefir albo
maślankę. Aż się chce zdrabniać! – „masełko”, „koperek”, „ziemniaczki” – może to ślad sielskiego dzieciństwa, kiedy to wpadało się do domu prosto z podwórka, szybko zjadało taki obiad i leciało się broić dalej. W ramach jarzynki do takiego obiadu najczęściej robię
fasolkę szparagową z
czosnkiem albo
kalafior czy
brokuł z
bułką tartą. Można ją również zjeść jako samodzielne danie.Weekend spędziłam na wsi, w
domku letniskowym z przyjaciółkami. Komisyjnie skrobałyśmy górę
młodych ziemniaków na obiad, a ja obmyślałam już
plan, co wrzucę na blog po powrocie. Miał być przepis grillowy, ale składając hołd tym
ziemniakom, pochylam się teraz nad postem o
fasolce 😛
Składniki (6 porcji):1 kg
fasolki szparagowej (zielonej albo żółtej)1/2 główki
czosnku1 łyżka
masła klarowanego albo
olejusól morskaopcjonalnie
bułka tartaFasolkę opłucz, oczyść i odetnij łodyżki oraz, jeśli jest starsza, usuń łyko. Gotuj przez 5-10 minut w lekko osolonej wodzie.Obierz
czosnek i każdy ząbek przekrój wzdłuż na pół. Na dużej patelni rozgrzej
masło albo
olej, zrumień na nim
czosnek.Dodaj ugotowaną i odsączoną
fasolkę, podsmażaj przez kilka minut potrząsając patelnią. Oprósz
solą i podawaj. Jeśli lubisz możesz posypać uprażoną
bułką tartą.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąFasolka szparagowa w
mleczku kokosowymPieczony
boczek z
oreganoSałatka nicejskaZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi