ßßß
Składniki (4 porcje):1 kg młodych ziemniaków (jak najmniejszych)200 g wędzonego boczku250 g zielonych szparagów (jak najcieńszych)250 g ugotowanego, obranego bobuolej rzepakowy lub oliwa (opcjonalnie)przyprawy: ½ papryczki chili (lub cała, jeśli lubisz ostre dania), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, natka pietruszkiMłode ziemniaki dokładnie wyszoruj albo oskrob i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź i odłóż na chwilę na bok.Szparagi opłucz w zimnej wodzie, osusz i oderwij z nich zdrewniałe końcówki (gdy jest taka potrzeba, obierz je).Boczek pokrój w słupki albo w kostkę. Podsmaż na suchej patelni, aby wytopił się z niego tłuszcz. Jeśli jest dość chudy, to dodaj 1-2 łyżki oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek.Papryczkę chili posiekaj albo pokrój na cieniutkie plasterki, wrzuć na patelnię z boczkiem i dodaj szparagi. Podsmażaj przez około 3 minuty, często je obracając. Następnie na patelnię dodaj ziemniaki i bób i smaż jeszcze przez około 5 minut, poruszając co chwilę patelnią, aby ziemniaki obtoczyły się z każdej strony i przypiekły równomiernie.Na koniec dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.

Related PostsQuiche z zielonymi szparagami i boczkiemMłode ziemniaki z lubczykiem i szparagamiSurówka z cukinii i kalarepy z orzeźwiającym dressingiemZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Omlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)