Wykonanie
Wielkimi krokami zbliża się Noc Świętojańska (21-22 czerwca) – pogańskie Walentynki. Jestem już mężatką, więc wicie wianków i puszczanie ich na
wodę nie jest mi potrzebne. Nie będzie mi też dane spacerowanie po ciemnym lesie w poszukiwaniu kwiatu paproci (hm… pewnie niejedna panna zgubiła rzeczony wianek w trakcie tej wędrówki). Chciałabym jednak zapewnić sobie nieustające zainteresowanie mojego
Męża, karmić go
będę zatem tymi erotycznymi ziemniaczkami z
lubczykiem, który gwarantuje powodzenie w miłości i
szparagami, które są uznawane za afrodyzjak. Taki mam szczwany
plan.Tego przepisu wcześniej nie było w internetowych odmętach. Zaiste
dziwne, że nikt nie wpadł na to, żeby
młode ziemniaczki dusić z
lubczykiem, bo smakują tak nieziemsko, że aż mi się elokwencja zacina. Nie fedrowałam jednak zbyt głęboko, możliwe zatem, że ktoś gdzieś, kiedyś poznał takie zestawienie. Jeśli nie, to koniecznie puśćcie to danie w świat,
póki jeszcze są
młode ziemniaki i
szparagi! Na ostatnim załączonym zdjęciu widać, że Głodzilla sabotował sesję zdjęciową – to potwierdza jego pyszność.Ziemniaczki będą smaczniejsze, jeśli najpierw zrumienicie je lekko na patelni.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego często używam go w swojej kuchni. Oprócz tego, że jest zdrowy, ma neutralny smak i zapach, więc nie dominuje innych składników.
Składniki (3-4 porcje):1 kg
młodych ziemniaków3-4 łyżki
oleju rzepakowegoszklanka
bulionu mięsno-warzywnego (lekkiego rosołu)solidna garść posiekanego
lubczykupęczek
zielonych szparagówsól morska,
czarny pieprz (młynek)
Ziemniaki porządnie wyszoruj zmywakiem bądź szczoteczką albo oskrob. Pokrój na plastry grube na pół centymetra.
Szparagi opłucz pod bieżącą
wodą i odłam zdrewniałe końcówki (nie wyrzucaj ich, możesz je dodać do
bulionu warzywnego). Pokrój na dwucentymetrowe kawałki.
Szparagowe główki odłóż na bok.Na sporej patelni rozgrzej
olej i podsmaż na nim
ziemniaki. Kiedy się zezłocą, podlej je
bulionem, wsyp posiekany
lubczyk, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu.Po kwadransie dodaj kawałki
szparagów (bez główek). Po około 10 minutach, kiedy
ziemniaki i
szparagi będą już prawie miękkie, dodaj główki. Duś jeszcze przez około 5-10 minut (nie rozgotuj ich)*.Dopraw do smaku
solą morską i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
*
szparagi mogą być lekko chrupiące, ale
ziemniaki koniecznie muszą dojśćRelated Posts
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
Sałatka na ciepło z letnimi warzywami i
boczkiemQuiche z
zielonymi szparagami i
boczkiemOmlet ze
szparagami i
dymką (z piekarnika)Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo