ßßß Cookit - przepis na Młode ziemniaki z lubczykiem i szparagami

Młode ziemniaki z lubczykiem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Wielkimi krokami zbliża się Noc Świętojańska (21-22 czerwca) – pogańskie Walentynki. Jestem już mężatką, więc wicie wianków i puszczanie ich na wodę nie jest mi potrzebne. Nie będzie mi też dane spacerowanie po ciemnym lesie w poszukiwaniu kwiatu paproci (hm… pewnie niejedna panna zgubiła rzeczony wianek w trakcie tej wędrówki). Chciałabym jednak zapewnić sobie nieustające zainteresowanie mojego Męża, karmić go będę zatem tymi erotycznymi ziemniaczkami z lubczykiem, który gwarantuje powodzenie w miłości i szparagami, które są uznawane za afrodyzjak. Taki mam szczwany plan.
Tego przepisu wcześniej nie było w internetowych odmętach. Zaiste dziwne, że nikt nie wpadł na to, żeby młode ziemniaczki dusić z lubczykiem, bo smakują tak nieziemsko, że aż mi się elokwencja zacina. Nie fedrowałam jednak zbyt głęboko, możliwe zatem, że ktoś gdzieś, kiedyś poznał takie zestawienie. Jeśli nie, to koniecznie puśćcie to danie w świat, póki jeszcze są młode ziemniaki i szparagi! Na ostatnim załączonym zdjęciu widać, że Głodzilla sabotował sesję zdjęciową – to potwierdza jego pyszność.
Ziemniaczki będą smaczniejsze, jeśli najpierw zrumienicie je lekko na patelni. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego często używam go w swojej kuchni. Oprócz tego, że jest zdrowy, ma neutralny smak i zapach, więc nie dominuje innych składników.
Składniki (3-4 porcje):
1 kg młodych ziemniaków
3-4 łyżki oleju rzepakowego
szklanka bulionu mięsno-warzywnego (lekkiego rosołu)
solidna garść posiekanego lubczyku
pęczek zielonych szparagów
sól morska, czarny pieprz (młynek)
Ziemniaki porządnie wyszoruj zmywakiem bądź szczoteczką albo oskrob. Pokrój na plastry grube na pół centymetra.
Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i odłam zdrewniałe końcówki (nie wyrzucaj ich, możesz je dodać do bulionu warzywnego). Pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Szparagowe główki odłóż na bok.
Na sporej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim ziemniaki. Kiedy się zezłocą, podlej je bulionem, wsyp posiekany lubczyk, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu.
Po kwadransie dodaj kawałki szparagów (bez główek). Po około 10 minutach, kiedy ziemniaki i szparagi będą już prawie miękkie, dodaj główki. Duś jeszcze przez około 5-10 minut (nie rozgotuj ich)*.
Dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
*szparagi mogą być lekko chrupiące, ale ziemniaki koniecznie muszą dojść
Related Posts
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
Sałatka na ciepło z letnimi warzywami i boczkiem
Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem
Omlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)
Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Źródło:http://agatagotuje.pl/mlode-ziemniaki-z-lubczykiem-i-szparagami-z-olejem-rzepakowym