Wykonanie
Składniki4 porcje400 g
ziemniaków, np.
młodych4 łyżki
oliwy z oliwek do smażenia1/2 dużej
cebuli, pokrojonej w grubą kostkę1/2 pęczka
zielonych szparagów (5 - 6 sztuk)100 g pieczonego
boczku, może być w ziołach, pokrojonego na kawałki4
jajkapół pęczka
bazyliisól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Ziemniaki wyszorować szczoteczkę, nie obierać. Pokroić na kawałki i wrzucić na wrzącą, osoloną
wodę. Gotować przez 8 minut, odcedzić. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Szparagi umyć, odciąć twarde i zdrewniałe końce, obrać do połowy długości. Odciąć główki i odłożyć, łodygi pokroić na 2 cm kawałki.Na patelni żaroodpornej (lub w naczyniu do zapiekania i smażenia) rozgrzać
olej, dodać
cebulę i zeszklić nie rumieniąc, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 4 minuty. Dodać pokrojone łodygi
szparagów i oprószyć
solą. Smażyć na wolnym ogniu nie rumieniąc przez około 3 minuty.Dodać połowę
boczku i dalej smażyć przez 3 minuty. Dodać podgotowane
ziemniaki i wymieszać. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, następnie wlać roztrzepane rózgą i posolone
jajka. Dodać liście
bazylii, delikatnie wymieszać.Odstawić z ognia, na wierzch rozłożyć główki
szparagów i resztę
boczku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 minut. Posypać świeżo zmielonym
pieprzem i podawać gorące.