Wykonanie
Gdy pierwszy raz dowiedziałam się, że istnieje jakaś tortilla, która nie jest płaskim mącznym plackiem, byłam w lekkim szoku. Jeśli nie wiecie o czym mówię, to przedstawiam Wam jedno z najbardziej znanych hiszpańskich dań - tortilla de patatas. Tradycyjną wersję przygotowuje się smażąc surowe
ziemniaki i
cebulę w ogromnej ilości
oliwy z oliwek do momentu, gdy
ziemniaki zaczną się rozpadać.
Potem należy odsączyć warzywa i dodać je do kilku roztrzepanych
jajek, tworząc pulchniutki wytrawny omlet. Jest pyszny, charakterystyczny w smaku i niesamowicie tłusty.Dziś robimy odchudzoną wersję - zamiast smażenia w litrach
oliwy, będziemy dusić
ziemniaki pod przykryciem, wyjmiemy z masy jajecznej dwa
żółtka, ale obiecuję, że danie jest równie pyszne, bogate i sycące. ;)►
cebula [50 g / 1 sztuka]►
ziemniaki [250 g]►
oliwa z oliwek [5 g / łyżeczka]►
białko jajka [2 sztuki]►
jajko [2 sztuki]►
sól morska [łyżeczka]Umyte i obrane
ziemniaki pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w piórka.W osobnej misce dobrze wymieszać
ziemniaki i
cebulę z łyżeczką
oliwy. Dokładnie pokryć
oliwą każdy kawałek.Dusić warzywa pod przykryciem na patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż
ziemniaki zaczną się rozpadać.W osobnym naczyniu wymieszać
jajka,
białka i
sól. Dorzucić gotowe
ziemniaki z
cebulą i wymieszać.Wylać omlet na patelnię i smażyć ok. 5-7 minut z każdej strony (przerzucić za pomocą talerza, gdy dół się zetnie).