Wykonanie
Składniki2 porcje400 g
piersi kurczakasól i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
mąki4 plasterki
szynki serrano lub parmeńskiej lub cienko pokrojonego
boczku1 pęczek
zielonych szparagów2 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżki zielonego pesto80 ml
śmietany 30%listki z pół pęczka (doniczki)
bazyliiDodatki:
młode ziemniaki z
wody (opcjonalnie) lub
pieczywo np.
bagietkęPrzygotowaniePrzygotować pesto i ugotować
młode ziemniaki (jeśli używamy) lub
pieczywo.
Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna, kostki, przekroić w poprzek na cieńsze filety (użyłam dwóch małych piersi i każdą przekroiłam na 2 cieńsze filety). Oprószyć
solą morską (niezbyt dużo, bo
szynka jest słona), obtoczyć w
mące i zawinąć w plasterki
szynki serrano, odłożyć.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe jasne końce (same złamią się we właściwym miejscu). Łodygi pokroić na kilka krótszych kawałków. Włożyć do koszyczka do gotowania na parze lub położyć na sitku. Koszyczek lub sitko zawiesić na garnku z gotującą się
wodą i gotować przez 5 minut aż
szparagi zmiękną. Od razu przelać
szparagi zimną
wodą i odłożyć.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy i włożyć przygotowane
piersi kurczaka w
szynce. Smażyć przez 6 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 5 minut. Wlać
śmietankę, dodać pesto i delikatnie przemieszać. Dodać
szparagi i po zagotowaniu odstawić z ognia (sos powinien nieco zgęstnieć), doprawić w razie potrzeby
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Posypać listkami
bazylii i podawać z
ziemniakami lub
pieczywem.