ßßß
A oto przepis, ktory cytuje za autorka:Składniki:Zaczyn:4 łyżki zakwasu1/2 szklanki mąki żytniej1/2 szklanki mąki orkiszowej3/4 szklanki wodySkładniki na zaczyn dokładnie ze sobą połączyć.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 12-14 godzin.Zaczyn przez ten czasu powinien podwoić objętość i zacząć powoli opadać.Ciasto właściwe:cały zaczyn2 i 3/4 do 3 szklanek mąki pszennej chlebowej1 średni, ugotowany i rozgnieciony ziemniakokoło 3/4 szklanki letniej wodyłyżka oliwy1 i 1/2 łyżeczki melasy (można zastąpić miodem)2 płaskie łyżeczki solipłaska łyżeczka drożdży (opcjonalnie)Do zaczynu dodajemy wodę, melasę, ziemniaka,sól i 2 szklanki mąki pszennej.(w przypadku drożdży wystarczy je wcześniej rozpuścić w wodzie)Zaczynamy wyrabiać i dosypujemy tyle mąki, aby ciasto zrobiło się sztywne.Wyrabiamy przez kilka minut, aby ciasto zrobiło się jednolite.Do czystej miski wlewamy oliwę. Wkładamy ciasto i obracamy tak, aby było z każdej strony natłuszczone.Odstawiamy do podwojenia objętości na mniej więcej 3 godziny-w zależności od temp. otoczenia. ( w przypadku użycia drożdży około 1 i 1/2 godziny)Następnie wyciągamy na blat, formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek (jeśli używamyblachy) Wkładamy do koszyka dobrze posypanego mąką (chleby z ziemniakami "lubiąsię przyklejać do kosza, więc dla ułatwienia pracy proponuje użyciekeksówki)Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2-2 godziny ( dla drożdżowego około godziny)Przed pieczeniem chleb należy naciąć ostrym nożem w kilku miejscach.Pieczemy pierwsze 15 minut w 220*C, a kolejne 20 -30 w 195*C.Wpis dodaje do akcji: