ßßß Cookit - przepis na Chleb mieszany na zakwasie

Chleb mieszany na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kolejna pyszna propozycja z bloga Moje ekspresje kulinarne od gosi99. Moj zakwas w sierpniu skonczyl rok i ma sie bardzo dobrze :) Z tym chlebem nie mialam wiekszych problemow, dobrze sie gniecie i pieknie rosnie. Ostatnio wyczytalam gdzies, ze pieczenie ma dzialanie odstresowujace. Nie tylko wszelkie mile zapachy wplywaja na nasza psyche, ale tez odprezaja sie miesnie zajete gnieceniem i wyrabianiem ciasta. Pieczmy zatem na drowie :)
A oto przepis, ktory cytuje za autorka:
Składniki:
Zaczyn:
4 łyżki zakwasu
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki wody
Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą połączyć.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 12-14 godzin.
Zaczyn przez ten czasu powinien podwoić objętość i zacząć powoli opadać.
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
2 i 3/4 do 3 szklanek mąki pszennej chlebowej
1 średni, ugotowany i rozgnieciony ziemniak
około 3/4 szklanki letniej wody
łyżka oliwy
1 i 1/2 łyżeczki melasy (można zastąpić miodem)
2 płaskie łyżeczki soli
płaska łyżeczka drożdży (opcjonalnie)
Do zaczynu dodajemy wodę, melasę, ziemniaka,sól i 2 szklanki mąki pszennej.(w przypadku drożdży wystarczy je wcześniej rozpuścić w wodzie)
Zaczynamy wyrabiać i dosypujemy tyle mąki, aby ciasto zrobiło się sztywne.
Wyrabiamy przez kilka minut, aby ciasto zrobiło się jednolite.
Do czystej miski wlewamy oliwę. Wkładamy ciasto i obracamy tak, aby było z każdej strony natłuszczone.
Odstawiamy do podwojenia objętości na mniej więcej 3 godziny-w zależności od temp. otoczenia. ( w przypadku użycia drożdży około 1 i 1/2 godziny)
Następnie wyciągamy na blat, formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek (jeśli używamy
blachy) Wkładamy do koszyka dobrze posypanego mąką (chleby z ziemniakami "lubią
się przyklejać do kosza, więc dla ułatwienia pracy proponuje użycie
keksówki)
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2-2 godziny ( dla drożdżowego około godziny)
Przed pieczeniem chleb należy naciąć ostrym nożem w kilku miejscach.
Pieczemy pierwsze 15 minut w 220*C, a kolejne 20 -30 w 195*C.
Wpis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/10/Chleb-mieszany-na-zakwasie.html