Wykonanie
Kolejna pyszna propozycja z bloga Moje ekspresje kulinarne od gosi99. Moj zakwas w sierpniu skonczyl rok i ma sie bardzo dobrze :) Z tym
chlebem nie mialam wiekszych problemow, dobrze sie gniecie i pieknie rosnie. Ostatnio wyczytalam gdzies, ze pieczenie ma dzialanie odstresowujace. Nie tylko wszelkie mile zapachy wplywaja na nasza psyche, ale tez odprezaja sie miesnie zajete gnieceniem i wyrabianiem ciasta. Pieczmy zatem na drowie :)
A oto przepis, ktory cytuje za autorka:Składniki:Zaczyn:4 łyżki zakwasu1/2 szklanki
mąki żytniej1/2 szklanki
mąki orkiszowej3/4 szklanki
wodySkładniki na zaczyn dokładnie ze sobą połączyć.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 12-14 godzin.Zaczyn przez ten czasu powinien podwoić objętość i zacząć powoli opadać.Ciasto właściwe:cały zaczyn2 i 3/4 do 3 szklanek
mąki pszennej chlebowej1 średni, ugotowany i rozgnieciony
ziemniakokoło 3/4 szklanki letniej
wodyłyżka
oliwy1 i 1/2 łyżeczki melasy (można zastąpić
miodem)2 płaskie łyżeczki
solipłaska łyżeczka
drożdży (opcjonalnie)Do zaczynu dodajemy
wodę, melasę,
ziemniaka,
sól i 2 szklanki
mąki pszennej.(w przypadku
drożdży wystarczy je wcześniej rozpuścić w wodzie)Zaczynamy wyrabiać i dosypujemy tyle
mąki, aby ciasto zrobiło się sztywne.Wyrabiamy przez kilka minut, aby ciasto zrobiło się jednolite.Do czystej miski wlewamy
oliwę. Wkładamy ciasto i obracamy tak, aby było z każdej strony natłuszczone.Odstawiamy do podwojenia objętości na mniej więcej 3 godziny-w zależności od temp. otoczenia. ( w przypadku użycia
drożdży około 1 i 1/2 godziny)Następnie wyciągamy na blat, formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek (jeśli używamyblachy) Wkładamy do koszyka dobrze posypanego
mąką (
chleby z
ziemniakami "lubiąsię przyklejać do kosza, więc dla ułatwienia pracy proponuje użyciekeksówki)Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2-2 godziny ( dla
drożdżowego około godziny)Przed pieczeniem
chleb należy naciąć
ostrym nożem w kilku miejscach.Pieczemy pierwsze 15 minut w 220*C, a kolejne 20 -30 w 195*C.Wpis dodaje do akcji: