ßßß
Skladniki na 2 bochenki:Składniki na zaczyn drożdżowy (poolish):225 g mąki pszennej chlebowej225 g wody1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g)Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.Składniki na ciasto właściwe:455 g mąki pszennej chlebowej225 g mąki kukurydzianej (żółtej)342 g wody1 łyżka soli1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych3 łyżki oliwy z oliwekcały zaczyn 16-godzinnyDo miski wsypać mąkę kukurydzianą i zalać wodą. Pozostawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki ciasta, miksować przez 3 minuty na wolnych obrotach, następnie 3 minuty na szybszych. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Po 45 minutach złożyć ciasto.Ciasto podzielić na 2 części, odstawić przykryte na 10 - 20 minut, by ciasto odpoczęło. Uformować bochenki, które umieścić najlepiej w koszyku, do wyrośnięcia, na 1 h 15 minut. Przed pieczeniem można naciąć.Piec w temperaturze 235ºC, z parą, przez około 40 minut. Studzić na kratce.