ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pizze włoską

Ciasto na pizze włoską

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam nowy, moim zdaniem najlepszy przepis na ciasto na pizzę włoską . Nowa wersja różni się od poprzednio zaprezentowanej dodatkiem semoliny, dzięki której ciasto jest bardziej elastyczne, chrupiące i aromatyczne. Oto cienkie ciasto na prawdziwą, tradycyjną włoską pizze!
Składniki:
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej - typ 750/850
1 szklanka semoliny (mąki z pszenicy durum)
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Przepis na włoską pizzę
Do naczynia wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy dokładnie i pozostawiamy na 5-10 minut, po czym dodajemy mąkę chlebową, semolinę, oliwę, sól oraz mieszamy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, gdy podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny). W tym czasie przygotowujemy i kroimy dodatki do pizzy. Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 260 stopni, a na blaszce posmarowanej olejem formujemy ciasto pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wykładamy sos pomidorowy, dodatki i pieczemy około 10 minut . Smacznego!
Źródło:http://kulinarne-abc.blogspot.com/2013/11/ciasto-na-pizze-wloska-przepis.html