ßßß Cookit - przepis na Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany

nazwa

Wykonanie

Chleb z dodatkiem mąki kukurydzianej. O bardziej zwartym miąższu, pięknym charakterystycznym kolorze i chrupiącej skórce. I oczywiście smakuje nieco inaczej, tak - niecodziennie, wszak pierwszy raz jadłam chleb z mąką kukurydzianą ;). Ale Hamelmanowi można zaufać - bo to kolejny jego przepis z 'Bread'.
Składniki na zaczyn drożdżowy (poolish):
225 g mąki pszennej chlebowej
225 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g)
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
455 g mąki pszennej chlebowej
225 g mąki kukurydzianej (żółtej)
342 g wody
1 łyżka soli
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
3 łyżki oliwy z oliwek
cały zaczyn 16-godzinny
Do miski wsypać mąkę kukurydzianą i zalać wodą. Pozostawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki ciasta, miksować przez 3 minuty na wolnych obrotach, następnie 3 minuty na szybszych. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Po 45 minutach złożyć ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części, odstawić przykryte na 10 - 20 minut, by ciasto odpoczęło. Uformować bochenki, które umieścić najlepiej w koszyku, do wyrośnięcia, na 1 h 15 minut. Przed pieczeniem można naciąć.
Piec w temperaturze 235ºC, z parą, przez około 40 minut. Studzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Ciasto nie nadaje się do wyrabiania w maszynie do chleba.
Smacznego :)
* zamiast dwóch bochenków można też uformować bułeczki
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-kukurydziany