Wykonanie
To chyba efekt mojej "diety" oraz, że w końcu znalazłam orkisz w sklepie ..... tak,
chleb orkiszowy jest dozwolony osobom z grupą
krwi A .... a ponadto jest bardzo zdrowy. I jeszcze nieraz go upiękę, bo jest naprawdę łatwy w przygotowaniu i smaczny ..... z grubszą chrupiącą skórka i mięciutkim środkiem.Składniki:500 g orkiszu lub
mąki orkiszowej15 g świeżych
drożdży350 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
soli3 łyżki
oliwy z oliwekziarna do posypaniaWykonanie:Jeżeli macie orkisz należy go zmielić w młynku lub blenderze (co ja też uczyniłam i następnym razem kupię już gotową
mąkę :) ) i przesiać przez sito do miski.
Drożdże wymieszać z łyżeczką
miodu i rozpuścić w 100 ml ciepłej
wody, wymieszać i wlać do
mąki. Pozostałą część
wody wymieszać z
solą i wlać do
mąki - wszystko wymieszać łyżką drewnianą i dolewać po łyżce
oliwę. Mieszamy wszystko razem łyżką do połączenia się składników i zwartą kleistą masę wlewamy do foremki (ok. 23x13cm) wytłuszczonej
oliwą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 1h.Piekarnik nagrzewamy do 180 C - wierzch
chlebka smarujemy
oliwą i posypujemy ziarnami
siemienia lnianego,
sezamu czy
płatków owsianych. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut.
Chleb posypałam dekoracyjnie ziarnami zbóż, ale dla zachowania leczniczych właściwości orkiszu nie powinno się go łączyć z innymi ziarnami, jak również należy unikać stosowania naczyń aluminiowych oraz z uszkodzoną emalią czy teflonem.