ßßß
To chyba efekt mojej "diety" oraz, że w końcu znalazłam orkisz w sklepie ..... tak, chleb orkiszowy jest dozwolony osobom z grupą krwi A .... a ponadto jest bardzo zdrowy. I jeszcze nieraz go upiękę, bo jest naprawdę łatwy w przygotowaniu i smaczny ..... z grubszą chrupiącą skórka i mięciutkim środkiem.Składniki:500 g orkiszu lub mąki orkiszowej15 g świeżych drożdży350 ml ciepłej wody1 łyżeczka miodu1 łyżeczka soli3 łyżki oliwy z oliwekziarna do posypaniaWykonanie:Jeżeli macie orkisz należy go zmielić w młynku lub blenderze (co ja też uczyniłam i następnym razem kupię już gotową mąkę :) ) i przesiać przez sito do miski.Drożdże wymieszać z łyżeczką miodu i rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, wymieszać i wlać do mąki. Pozostałą część wody wymieszać z solą i wlać do mąki - wszystko wymieszać łyżką drewnianą i dolewać po łyżce oliwę. Mieszamy wszystko razem łyżką do połączenia się składników i zwartą kleistą masę wlewamy do foremki (ok. 23x13cm) wytłuszczonej oliwą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 1h.Piekarnik nagrzewamy do 180 C - wierzch chlebka smarujemy oliwą i posypujemy ziarnami siemienia lnianego, sezamu czy płatków owsianych. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut.Chleb posypałam dekoracyjnie ziarnami zbóż, ale dla zachowania leczniczych właściwości orkiszu nie powinno się go łączyć z innymi ziarnami, jak również należy unikać stosowania naczyń aluminiowych oraz z uszkodzoną emalią czy teflonem.