Wykonanie
Mój pierwszy eksperyment z
mąką gryczaną. Czy udany oceńcie sami. Dodatek
mąki gryczanej nadaje temu wypiekowi specyficznego smaku. Jeszcze ciepły
chleb żytnio gryczany ma bardziej intensywnie wyczuwalny smak gryki.Czy Wam posmakuje, nie wiem ;-).
Chleb prosty w przygotowaniu, brak dodatku mąi pszennej powoduje, że nie rośnie jak szalony, jest zwarty ciężki, sycący. Proporcję podaję na jeden średniej wielkości bochenek

300 g
mąki żytniej300 g
mąki gryczanej1 op
drożdży suchych (7g)1 łyżka
miodu1 łyżeczka
soliok 400 ml letniej
wody2 łyżki
oliwy
Wszystkie składniki umieszczamy w głębokiej misie i wyrabiamy elastyczne ciasto. U mnie z pomocą miksera z hakiem trwa to 12-15 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie wyjmujemy na lekko obsypany
mąką blat i formujemy okrągły bochenek.( Polecam Wam zapoznanie się z TYM Filmem przy pomocy którego uformujecie idealnie okrąglutki bochenek) Uformowany
chleb smarujemy z wierzchu
wodą i odstawiamy do podrośnięcia na ok 15-20 minut. Po tym czasie nacinamy z wierzchu i umieszczamy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 220 st.( na górną półkę piekarnika wsadzamy żaroodporne naczynie z gorącą
wodą).
Chleb pieczemy ok 50 minut.Na ostatnie 10 minut jeśli
chleb za bardzo by się rumienił, możecie skręcić temperaturę do 190 st.
