Wykonanie
Czaiłam się na niego od dawna :) Wyszedł świetny!! Może jedynie ciutkę za miękki (następnym razem dodam więcej
mąki, albo ugotowane
ziemniaki odcedzę na sitku i zostawię do "przewietrzenia" na
stole). W smaku - bez zarzutu, więc przepis podaję bez zmian (no, może poza formą, z czego bardzo się cieszę, bo gdybym go zrobiła jak Tosia podaje - mogłoby się go w ogóle nie dać kroić ;)). Tak czy siak -
ziemniaki to super pomysł do
chleba!
Chleb wiejski z ziemniakam i z bloga Smakowity
Chleb .Zaczyn:90 g aktywnego zakwasu żytniego90 g
mąki żytniej typ 720120 ml letniej
wodyDo aktywnego zakwasu dodać
mąkę żytnią. Zacząć mieszać, stopniowo wlewając letnią
wodę. Miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na noc.Ciasto właściwe:220 g rozgniecionych
ziemniaków530 g
mąki żytniej typ 7202 łyżeczki
soliłyżka
miodu250 ml letniej
wodyW misie połączyć
mąkę z
ziemniakami, dodać zaczyn i stopniowo wlewać
wodę cały czas wyrabiając ciasto. Po kilku minutach ciasto będzie mokre, a składniki dokładnie połączone (nie należy zbyt długo mieszać, ciasto powinno być krótko wyrobione). Tak przygotowanie ciasto umieścić w misie oprószonej
mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem, lub spryskanej
olejem i posypanej
otrębami keksówki. Zwilżyć
wodą dłoń i wyrównać powierzchnię ciasta. Przykryć formę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Po tym czasie na cieście pojawią się pęcherzykiPiekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Chleb piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.Upieczony
chleb wyjąć z formy i studzić na kratce. Tosia radzi jeszcze spryskać wierzch
wodą, ale ja o tym zapomniałam ;)Zaczyn po wyrastaniu
Wyrobione ciasto
Wyrośnięte ciasto
Ciasto w keksówce, przed drugim wyrastaniem
Ciasto na pół godziny przed włożeniem do piekarnika - widać pęcherzyki powietrza
Chleb tuż po upieczeniu...