ßßß
Czaiłam się na niego od dawna :) Wyszedł świetny!! Może jedynie ciutkę za miękki (następnym razem dodam więcej mąki, albo ugotowane ziemniaki odcedzę na sitku i zostawię do "przewietrzenia" na stole). W smaku - bez zarzutu, więc przepis podaję bez zmian (no, może poza formą, z czego bardzo się cieszę, bo gdybym go zrobiła jak Tosia podaje - mogłoby się go w ogóle nie dać kroić ;)). Tak czy siak - ziemniaki to super pomysł do chleba!Chleb wiejski z ziemniakam i z bloga Smakowity Chleb .Zaczyn:90 g aktywnego zakwasu żytniego90 g mąki żytniej typ 720120 ml letniej wodyDo aktywnego zakwasu dodać mąkę żytnią. Zacząć mieszać, stopniowo wlewając letnią wodę. Miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na noc.Ciasto właściwe:220 g rozgniecionych ziemniaków530 g mąki żytniej typ 7202 łyżeczki soliłyżka miodu250 ml letniej wodyW misie połączyć mąkę z ziemniakami, dodać zaczyn i stopniowo wlewać wodę cały czas wyrabiając ciasto. Po kilku minutach ciasto będzie mokre, a składniki dokładnie połączone (nie należy zbyt długo mieszać, ciasto powinno być krótko wyrobione). Tak przygotowanie ciasto umieścić w misie oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem, lub spryskanej olejem i posypanej otrębami keksówki. Zwilżyć wodą dłoń i wyrównać powierzchnię ciasta. Przykryć formę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Po tym czasie na cieście pojawią się pęcherzykiPiekarnik rozgrzać do 220 stopni. Chleb piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.Upieczony chleb wyjąć z formy i studzić na kratce. Tosia radzi jeszcze spryskać wierzch wodą, ale ja o tym zapomniałam ;)Zaczyn po wyrastaniu
Wyrobione ciasto
Wyrośnięte ciasto
Ciasto w keksówce, przed drugim wyrastaniem
Ciasto na pół godziny przed włożeniem do piekarnika - widać pęcherzyki powietrza
Chleb tuż po upieczeniu...