ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

nazwa

Wykonanie

Prawdziwy żytni razowy chleb, bez dodatków innych mąk, tylko żytnia razowa i pieczony tylko na zakwasie, bez dodatku drożdży. Taki chlebek lubię chyba najbardziej. Lekko wilgotny i lepki w środku, ze wspaniałą skórką. Bardzo mało pracochłonny, bo wystarczy ciasto wymieszać łyżką, ale za to baaardzo leniwy jeśli chodzi o wyrastanie. Oczywiście wiele zależy od temperatury otoczenia i aktywności zakwasu, ale i tak na minimum 5 godzin można o nim zapomnieć i zająć się innymi rzeczami :) Chlebek w tym czasie robi się sam :) Moim zdaniem spokojnie można go określić mianem "dla leniwych, ale stanowczo nie dla niecierpliwych" :)
Bardzo polecam ;)
A przepis pochodzi od Pauliny . Zwiększyłam tylko proporcje na większą blaszkę i delikatnie zmniejszyłam ilość wody, by był nieco mniej lepki.
Zaczyn:
80 g zakwasu żytniego dokarmionego ok. 12 godzin wcześniej
120 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
120 g wody
Ciasto właściwe:
320 g zaczynu (tego wyżej)
260 g wody
320 g mąki żytniej (typ 2000)
27 g melasy (zastąpiłam 1,5 łyżki miodu)
1 łyżeczka soli
Składniki zaczynu należy wymieszać i przykryć ściereczką lub folią spożywczą ok. 12 godzin wcześniej.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wymieszać dokładnie łyżką. Następnie przekładamy do keksówki (u mnie 30x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce.
U mnie chlebek wyrastał ok. 5 godzin.
Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230 st. C na 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 45- 50 minut.
Jeśli nie chcemy by chleb za mocno się spiekł od góry to w odpowiednim momencie ( u mnie tak ok. 20 min. przed końcem) przykrywamy go od góry folią aluminiową.
Dobrze jest też sprawdzić patyczkiem czy chleb jest gotowy i nie za bardzo się klei. Patyczek przy żytnim chlebie prawdopodobnie nigdy nie będzie idealnie suchy, ale jeśli będzie mocno oklejony to można go jeszcze parę minut dłużej potrzymać w piekarniku.
Studzimy na kratce, kroimy dopiero następnego dnia.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/05/chleb-zytni-razowy-100.html