ßßß
 
            
         Składniki:zaczyn:– 90 g wody;– 90 g mąki żytniej (typ 2000);– 60 g zakwasu żytniegociasto właściwe:– cały zaczyn;– 210 g wody;– 240 g mąki żytniej (typ 2000);– 20 g melasy lub miodu;– 1 łyżeczka soliWykonanie:Zaczyn należy rozpocząć ok 12 godzin przed planowanym pieczeniem.Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać (zakwas powinien być aktywny) i odstawić pod folią na ok 12 godziny (ja odstawiam na całą noc).Ciasto właściwe: do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, wodę, miód i sól. Wymieszać.Przełożyć do keksówki (zajmie około połowę wysokości), przykryć folią i ściereczką i odstawić na 2 do 4 godziny wyrastania.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni na 15 minut, a następnie zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze 45 minut (ewentualnie 40 minut, wtedy jest minimalnie bardziej lepki).Studzić na kratce, kroić dopiero po około 20 godzinach (chlebek musi się ustabilizować we wnętrzu).Smacznego!
Składniki:zaczyn:– 90 g wody;– 90 g mąki żytniej (typ 2000);– 60 g zakwasu żytniegociasto właściwe:– cały zaczyn;– 210 g wody;– 240 g mąki żytniej (typ 2000);– 20 g melasy lub miodu;– 1 łyżeczka soliWykonanie:Zaczyn należy rozpocząć ok 12 godzin przed planowanym pieczeniem.Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać (zakwas powinien być aktywny) i odstawić pod folią na ok 12 godziny (ja odstawiam na całą noc).Ciasto właściwe: do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, wodę, miód i sól. Wymieszać.Przełożyć do keksówki (zajmie około połowę wysokości), przykryć folią i ściereczką i odstawić na 2 do 4 godziny wyrastania.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni na 15 minut, a następnie zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze 45 minut (ewentualnie 40 minut, wtedy jest minimalnie bardziej lepki).Studzić na kratce, kroić dopiero po około 20 godzinach (chlebek musi się ustabilizować we wnętrzu).Smacznego!