Wykonanie
Składnikizakwas (z tego przepisu), 1 szklankaciepła
woda, 3/4 szklanki
mąka graham, 3 szklankisuche
drożdże, 1 łyżeczka
miód, 1 łyżeczka
sól, 2 łyżeczkiSposób przygotowania1. Zakwas o temperaturze pokojowej, dokarmiony 2-3 godziny wcześniej, połączyć w gładką masę z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać
mąkę. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5 minut, żeby odpoczęło. Wyrabiać przez kolejne 5. Przełożyć do miski. Zasypać
mąką. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny.2. Ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić. Rozłożyć równomiernie w keksówce (wymiary 12 cm x 35 cm) posmarowanej
masłem i obsypanej
mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego rozrostu.3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z
wodą.
Chleb włożyć do piekarnika na środkową półkę na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 10 minut. Następnie wyciągnąć z formy i piec jeszcze 10 minut.