ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe bułeczki śniadaniowe

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Te bułeczki mimo, że nie wyrabia się zanadto ciasta i nie czeka na wyrastanie to smakują wyśmienicie. Na stałe wpisały się w menu mojej domowej piekarni. Najlepsze zaraz po przestygnięciu kiedy skórka jest jeszcze chrupiąca a następnego dnia...niestety nie było mi dane ich spróbować, znikły w trybie ekspresowym. Mój synek zagryzał bułką loda - to chyba najlepsza rekomendacja. Przepis z bloga Takie tam pichcenie .
Składniki :
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżki miodu
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
500 g mąki
Miód rozcieramy z drożdżami na papkę. Dodajemy wodę, sól, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę cały czas mieszając. Na koniec krótko zagniatamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Ciasto dzielmy na 8 porcji, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, nacinamy. Bułeczki można posmarować rozkłóconym jajkiem, mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami.
Pieczemy w 190-200°C przez około 30 minut. Bułeczki są gotowe gdy po uderzeniu w spód wydają głuchy dźwięk.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/06/Ekspresowe-buleczki-sniadaniowe.html