ßßß

Przepis z bloga Pracownia wypiekow .Cytuje za autorka:"100 g zakwasu żytniego200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału100 g wodyWszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.Następnie dodać:100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 (jeśli używamy razowej, należy zwiększyć ilość wody)400 g mąki pszennej230 g wody1 łyżeczka miodu10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)1,5 łyżeczki soliCiasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek (okrągły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką).Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C- jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a jeśli nie, z blachą wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do chleba (jeśli nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gorący kamień/blachę).Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza.Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 st C. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk.Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu "