Wykonanie
Noo, w końcu doczekała się ta moja Aga placków, które obiecałam jej...poprzez wymuszenie;pDługo zastanawiałam się nad nimi (jakby to było nie wiadomo co ;p )...no bo jakie to Ona mogłaby chcieć te placki? Niby jest tego w trzy i trochę, ale kombinuj teraz człowieku, szukaj składników, tego nie ma, tej
mąki też nie...ech...No to polazłam na targ, myślałam wreszcie o jakimś warzywnym, ale koniec końców padło na
cukinię i
ziemniaka. Bo
czemu nie?
Cukinia jest o tej
porze genialna, nieprzerośnięta, soczysta,
ziemniaki młode aż się proszą o zjedzenie...Do tego machnęłam świeżą
bazylię oraz pastę węgierską z
papryczki chilli - mój nowy nabytek, trochę
pomidora, Apetiny z
bazylią i
oregano oraz
zielone oliwki.Przygotowanie: około 60 minutKoszt: 17 złSkładniki:kilogram
młodych ziemniaków1 średnia
cukinia1 mała
cebula2 pełne łyżki pasty węgierskiej Rolnik
sól morska,
pieprz biały4 czubate łyżki
mąki kukurydzianej1
jajkokilka listków świeżej
bazyliiprzyprawa do ziemniaków Prymat
oliwa do smażenia
Ziemniaki obieram ze skóry, podobnie postępuję z
cukinią. Dodatkowo wykrawam z niej miąższ.
Cebulę kroję na bardzo drobną kosteczkę.Umytą
cukinię i
ziemniaki ścieram na tarce o dużych oczkach.Dodaję pastę,
sól,
pieprz,
mąkę oraz
jajko,
bazylię. Mieszam wszystko bardzo dokładnie.Na rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki nakładam placki średniej wielkości, smażę z obu stron na złoty kolor.