Barszcz ukraiński

nazwa

Wykonanie

Rozmawiałam wczoraj z moją Rodzicielką o barszczu ukraińskim (takie mamy tematy wzniosłe). Padło z jej ust stwierdzenie, że ta zupa jest jak bigos, bo ma tyle wariantów, ile osobniczych upodobań. Fakt. W moim wydaniu wyszła tym razem jako kremowa zupa z buraków z dodatkiem duszonych na maśle warzyw i śmietany. Obowiązkowo ze sporą ilością natki pietruszki, albowiem – (parafrazując starą reklamę mlecznych cukierków) – „dziś sama jestem matką i cóż mogłabym dać moim dzieciom lepszego niż garść natki?”
Lista składników wydaje się być długa, jednak to praktycznie nic innego jak bulion (warzywny lub mięsno-warzywny w zależności od wyznawanego światopoglądu, ewentualnie posiadanych w domu kostek – zwierzęcych lub tych w sreberkach), buraczki, włoszczyzna, kapka śmietany i fasola. I garść natki 😛
Nic tylko robić! Robić! Robić! 😉
Składniki (4-6 porcji):
3 ugotowane buraki
2 ziemniaki
1 litr bulionu
1 marchewka
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
kawałek białej części pora
1 łyżka klarowanego masła
20 dag fasoli z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, cukier (opcjonalnie)
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
siekana natka pietruszki
Do gotującego się bulionu wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki (rzecz oczywista, że uprzednio obrane i umyte :)). Ugotowane wcześniej buraki obierz ze skórki, pokrój na plasterki i również wrzuć do garnka. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy i zmiksuj zupę.
Pozostałe warzywa – seler, marchew i pietruszkę – obierz i pokrój w drobną kostkę. Pora posiekaj na plasterki. Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj wszystkie warzywa przez około 5 minut, często mieszając. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody, przypraw szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu i duś przez kolejne 5 minut (powinny być al dente).
Do garnka ze zmiksowaną zupą dodaj 3/4 warzyw z patelni (resztę zostaw do dekoracji) a także fasolkę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą (ewentualnie cukrem, jeśli buraki są mało słodkie).
Podawaj udekorowane kleksem śmietany, solidną porcją natki i pozostałymi duszonymi warzywami.
Related Posts
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Bulion warzywny ze szparagami
Zupa krem z pieczonych i kiszonych buraków
Źródło:http://agatagotuje.pl/barszcz-ukrainski