Wykonanie
Jakiś czas temu obejrzałyśmy film "Julie i Julia". Od razu zwariowalyśmy na jego punkcie. Mimo że postać Juli
Child była nam znana, to nie zdarzało nam się sięgać do jej przepisów. Po obejrzeniu tego filmu postanowiłyśmy to koniecznie zmienić. Zakupiłyśmy książkę i z wielką werwą ruszyłyśmy do zgłębiania kolejnych nieprzebytych stron smaków Francji. Dzisiaj pierwszy przepis amerykańskiej ikony gotowania słynącej z kuchni francuskiej.
Czas przygotowania: 15minut
Ilość porcji: 4Składniki:Pęczek
zielonych szparagówBulion ok. 750ml½ szklanki
śmietanki kremówkiSól,
pieprzZielone szparagi myjemy pod bieżącą
wodą i odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Odcinamy końcówki pączków z każdego
szparaga, możemy je później użyć do udekorowania zupy. Pozostałe
szparagi rozcieramy blenderem, aż powstanie krem. Utworzoną masę łączymy z
bulionem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy około ½ szklanki
śmietanki kremówki, doprawiamy
solą i
pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami
szparagów. My do dekoracji użyłśmy
koperku :)Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać ugotowaną
marchewkę i odrobinę
czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy :)