Zupa pomidorowa – klasyk, zawsze na czasie :)Składniki:2 litry rosołu+marchewka z rosołu150-200g koncentratu pomidorowego1 cebula150ml śmietanki 30%garść świeżej natki pietruszki2 łyżki sera pleśniowego ( opcjonalnie )sól, pieprz i cukier do smakuPrzygotowanie:Czysty przecedzony rosół zagotowujemy ( ewentualnie z marchewką z rosołu pokrojoną w plasterki ).Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pod koniec dodając koncentrat. Podsmażamy całość 2 minuty i przekładamy do rosołu.Rosół z cebulką i koncentratem gotujemy, po chwili dodajemy śmietankę 30% i ser pleśniowy, cały czas energicznie mieszając.Zupę doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, wsypujemy zieleninę i gotowe :)Zupę pomidorową podawać możemy z ulubionym makaronem, ryżem, czy zacierką.Kategorie: