Wykonanie
Wreszcie mam swoją wyczekaną, rozbuchaną majem, zieloną i soczystą wiosnę. Razem z ciepełkiem i rozbudzoną roślinnością przychodzą takie momenty, że zielenieję z zazdrości, gdy dowiaduję się, że ktoś z moich znajomych kosi na własnym podwórku nieprzebrane ilości ziela, za które ja płacę „miliony monet”.Rodzi się we mnie w takich momentach dzikie pragnienie posiadania własnego kawałka ziemi i hektaru wolnego czasu, który mogłabym poświęcić zgłębianiu zagadnień związanych z uprawą. Dwa lata temu kombinowałam z ogródkiem
ziołowym na balkonie, ale dwutygodniowy wyjazd w upalnym sierpniu sprawił, że po powrocie zastałam palisadę z uschniętych badylków. Rok później miałam podejście drugie, które utwierdziło mnie w przekonaniu, że na moim balkonie udać się mogą tylko suszone
zioła.Moją nową miłością jest
czosnek niedźwiedzi. Jego walory smakowe odkryłam go dopiero w tym sezonie – aż wstyd się przyznać. W zeszłym roku zwyczajnie go przegapiłam. W stanie dzikim znajduje się pod ochroną, więc nie powinno się go zbierać, nawet gdy wydaje nam się, że natrafiliśmy w lesie na
czosnkowe eldorado. Można go za to łatwo uprawiać w przydomowym ogródku i ponoć wcale nie jest wymagający.Na pierwszy rzut postanowiłam wypróbować sławne pesto z tego ziela (pierwszy raz zobaczyłam je chyba u Gosi).
Orzeszki piniowe pachnące delikatnie sosnową żywicą są, moim zdaniem, idealnym dodatkiem do
czosnku niedźwiedziego. Do każdego innego można wrzucać spokojnie
pestki słonecznika,
płatki migdałów czy
pestki dyni, ale w tym akurat wypadku piniowe maleństwa pasują jak nigdzie indziej. Do pesto nie dodawałam ząbków
czosnku, żeby nie zagłuszyć naturalnego aromatu. Zamiast tradycyjnie stosowanej
oliwy z oliwek użyłam
tłoczonego na zimno oleju rzepakowego, bo straszliwie lubię jego łagodny,
orzechowy smak.
Składniki :1 spory pęczek
czosnku niedźwiedziego50 g
orzeszków piniowych (albo
migdałów czy łuskanego
słonecznika)35 g
sera grana padanoolej rzepakowy tłoczony na zimnoszczypta
soliCzosnek niedźwiedzi opłucz i osusz.
Orzeszki piniowe (lub inne ziarenka) upraż na suchej patelni.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj. Pod koniec dolewaj stopniowo
olej, aż uzyskasz zadowalającą konsystencję.Dopraw do smaku szczyptą
soli.
Related PostsGenueńskie pesto z
bazylii (alla genovese)Pesto z pieczonej
paprykiPesto z
czosnku niedźwiedziego z
serem pleśniowym i
nerkowcamiRoladki
z piersi kurczaka z
cukinią i
marchewkąPesto z liści
rzodkiewki