Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dzisiejsze śniadanie to zdrowe i puszyste placuszki. Z
razowej mąki z
gorzką czekoladą,
daktylami i
serkowym sosem świetnie nasycą na długi i męczący poranek. Oczywiście podane ze świeżymi
owocami spełnią kulinarne zadanie nasycenia małych łakomczuchów. Pancakes idealne dla dzieciaków.Składniki: 2 porcje1 kubek
kefiru 400 ml100 g
sera białego 0%1 szklanka
mąki pszennej*3 łyżki
otrąb pszennych*1 łyżeczka
sody*1
jajko2 łyżeczki
olejujabłko1/2 łyżeczki
cynamonu*1 paseczek
gorzkiej czekolady 60 %
kakao1 łyżeczka
siemienia lnianego ( opcjonalnie)*
brzoskwinia do dekoracji*sypkiePrzygotowanie:Do miski wrzucić sypkie składniki, wymieszać wlać 3/4 kubka
kefiru,
olej ,
jajko ,dodać starte
jabłko i połowę
czekolady pokrojonej w kosteczki. odstawić na 15 minut.W międzyczasie resztę
kefiru wymieszać z
serem białym( można doprawić
cukrem czy ulubionymi zmiksowanymi
owocami lub zastąpić
serkiem homogenizowanym waniliowym lub o innym smaku).Smażyć, kilka
miut, gdy zaczną rosnąć, a wierzchy się zetną obracać, dosmażać i podawać z
brzoskwinią, sosem
serowym posypane resztą
czekoladySą pyszne, a
czekolada rozkosznie się topi, Smacznego!Powiązane notki:Pancakes z
bananem i
daktylami