Wykonanie
Genialny smak, kilka składników, minimum roboty. Ktoś potrzebuje taki przepis na święta? W dodatku ciasto pachnie piernikiem, jest niesamowicie wilgotne więc drugiego dnia jest tak samo świeże. Bardzo polecam.Ciasto dołączam do Festiwalu pierniczków, który prowadzi Majanka.
Źródło: Wielka księga ciast Siostry AnastazjiSkładniki:3
jaja3/4 szklanki
cukru1 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
oleju (dałam 3/4)1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 płaska łyżeczka
sody1 łyżka
kakao4
jabłkaŻółtka utrzeć z
cukrem, dodając kolejno
olej,
mąkę,
cynamon,
sodę,
kakao.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Z
białek ubić pianę, dodać do ciasta, wsypać pokrojone
jabłka i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki.Piec około 40 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać ciasto
cukrem pudrem lub polać lukrem.Smacznego:)