Wykonanie
Przeglądając jakiś czas temu kulinarne zapiski mojej Mamy znalazłam na to ciasto przepis, które przed laty często
jadłam, a które jakoś tak poszło w zapomnienie.Placek amerykański, to
kakaowe ciasto z
jabłkami. Znane jest również pod nazwą ciasto
salceson lub wiewiórka ( z dodatkiem rozdrobnionych
orzechów).Placek amerykański to pyszne, wilgotne, bardzo puszyste ciasto, które jest bardzo łatwe do wykonania, szybko się robi i zawsze się udaje. Polecam !

Składniki (na formę o wym. 28x40cm):5
jajek1½ szklanki
cukru2½ szklanki
mąki pszennej¾ szklanki
oleju2 - 3 łyżki
kakao2 płaskie łyżeczki
sody0,7 - 1 kg
jabłek pokrojonych w kostkęewentualnie 2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
wodyWykonanie :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami
cukier i po 1
żółtku.
Mąkę łączymy z
kakao i ewentualnie
cynamonem, wsiewamy do masy jajecznej mieszając łyżką.
Sodę mieszamy z
wodą, wlewamy do ciasta i mieszamy łyżką. Wlewamy
olej, mieszamy. Na końcu dodajemy
jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy o wym. 28x40 cm i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Tuż po włożeniu ciasta zwiększamy temp. do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, to jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.



Polecam również :