ßßß Cookit - przepis na PLACEK AMERYKAŃSKI (ciasto salceson)

PLACEK AMERYKAŃSKI (ciasto salceson)

nazwa

Wykonanie

Przeglądając jakiś czas temu kulinarne zapiski mojej Mamy znalazłam na to ciasto przepis, które przed laty często jadłam, a które jakoś tak poszło w zapomnienie.
Placek amerykański, to kakaowe ciasto z jabłkami. Znane jest również pod nazwą ciasto salceson lub wiewiórka ( z dodatkiem rozdrobnionych orzechów).
Placek amerykański to pyszne, wilgotne, bardzo puszyste ciasto, które jest bardzo łatwe do wykonania, szybko się robi i zawsze się udaje. Polecam !
Składniki (na formę o wym. 28x40cm):
5 jajek
1½ szklanki cukru
2½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki oleju
2 - 3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki sody
0,7 - 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
ewentualnie 2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki wody
Wykonanie :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami cukier i po 1 żółtku. Mąkę łączymy z kakao i ewentualnie cynamonem, wsiewamy do masy jajecznej mieszając łyżką. Sodę mieszamy z wodą, wlewamy do ciasta i mieszamy łyżką. Wlewamy olej, mieszamy. Na końcu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy o wym. 28x40 cm i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Tuż po włożeniu ciasta zwiększamy temp. do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, to jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/09/PLACEK-AMERYKANSKI-ciasto-salceson.html