Wykonanie
.. który okazał sie być Plackiem z
jabłaki cioci
Madzi. ;-) A ja żyłam tyle lat w nieświadomości ;)Ale skojarzenie zostało miłe :)To właściwie nie jest mój przepis. To jest ciasto które w tym domu robi moja lepsza połowa. Muszę przyznać, że zawsze bardzo mnie to cieszy :) A ciasto ma przynajmniej 2 dobre cechy:- jest bardzo smaczne- szybkie w wykonaniu i dodatkowo lekkie ( w sensie nie takie bardzo słodkie).Składniki:
4
jabłka4
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju1,5 łyżeczki
sody lub
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao (czarnego - najlepiej z wiatrakiem ;) )klika szczypt
cynamonu (do posypania
jabłek)Wykonanie:
Jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Posypać je
cynamonem (równomiernie - czyli trzeba pomieszać).
Jajka wbić z
cukrem, dodać do tego
mąkę,
olej,
sodę,
kakao, następnie wymieszać. Wsypać
jabłka z
cynamonem, jeszcze raz wymieszać i przelać do blaszki.Piec w 180st ok 45 minut.Uwagi:Tym razem była wersja z
pigwą wyjętą z pigwowej
nalewki... Mnie to bardzo smakowało, aczkolwiek ciasto zmieniło swoją strukturę. W wersji oryginalnej - z samymi
jabłkami - po ipieczeniu całe ciasto jest mięciutkie. A
pigwa nie rozmięka podczas pieczenia. Co oznacza, że jest bardziej wyrazista w smaku.
Ciasto z czystym sumieniem dodaję do akcji "Szybkie ciasta" :)Oraz do "Smakołyki dla babci i dziadka" - ale chyba głównie jako ciasto - wspomnienie (przynajmniej w tym roku dziadkowie nie dostali żadnych ciast od nas... Ale - z drugiej strony trzeba przyznać, że jako ciasto miękkie w swojej formie ... ,no sami rozumiecie. )Wydrukuj przepis