ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik hiszpański

Jabłecznik hiszpański

nazwa

Wykonanie

Zapraszam Was dzisiaj serdecznie na pyszny jabłecznik z dodatkiem orzechów włoskich oraz rodzynek. Ciasto ma delikatny posmak piernika, a to dzięki cynamonowi. Długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego Moja kuchnia. Jabłeczniki (nr 9/2008).
Składniki:
3 niepełne szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
300 ml oleju
1 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek
6 jajek
4 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
1. Jajka, cukier i olej zmiksować. Dodawać kolejno cynamon, sodę, kakao i mąkę ciągle mieszając.
2. Dodać owoce, orzechy i rodzynki. Wymieszać. Ciasto wyjdzie gęste.
3. Ciasto wylać do blaszki. Piec 45 minut w 180°C.
4. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/10/jabecznik-hiszpanski.html