Zapraszam Was dzisiaj serdecznie na pyszny jabłecznik z dodatkiem orzechów włoskich oraz rodzynek. Ciasto ma delikatny posmak piernika, a to dzięki cynamonowi. Długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego Moja kuchnia. Jabłeczniki (nr 9/2008).Składniki:3 niepełne szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru300 ml oleju1 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek100 g posiekanych orzechów włoskich100 g rodzynek6 jajek4 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sodySposób przygotowania:1. Jajka, cukier i olej zmiksować. Dodawać kolejno cynamon, sodę, kakao i mąkę ciągle mieszając.2. Dodać owoce, orzechy i rodzynki. Wymieszać. Ciasto wyjdzie gęste.3. Ciasto wylać do blaszki. Piec 45 minut w 180°C.4. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.SMACZNEGO!!!