Wykonanie
Dziś bardzo proste, bardzo pyszne i bardzo szybkie ciasto. Idealne gdy zaskoczą Was niezapowiedziani goście.
Czekoladowe, puszyste, a do tego z
jabłkami,
bakaliami i pijaną
wiśnią z
nalewki (oczywiście możecie je pominąć jeśli nie macie w swoich zapasach, lub ciasto będą jadły maluchy albo użyć
wiśni z kompotu)
Składniki:4 szkl.
mąki4
jaja1 1/2 szkl.
oleju1 szkl.
cukru2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
cynamonu3
jabłka3-4 łyżki wydrylowanych
wiśni (użyłam z
nalewki, ale mogą być też świeże lub z kompotu)20 dag
orzechów włoskich10 dag
rodzynekMiksujemy
jaja z
cukrem na białą puszystą masę, dodajemy
olej i wymieszane ze sobą
mąkę,
sodę,
kakao i
cynamon. Mieszamy całość, wrzucamy pokrojone w kostkę
jabłka,
wiśnie,
orzechy i
rodzynki. Po wymieszaniu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. C (do tzw. suchego patyczka). Ostudzone ciacho posypujemy
cukrem pudrem i gotowe. Prawda, że proste?