Wykonanie
Czas na jakieś przepisy, trochę mnie nie było, więc zaniedbałam systematyczne umieszczanie postów. Od dzisiaj nadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub
salceson. Przepis pachnący
cynamonem, wypełniony
jabłkami i
orzechami. Polecam.
SKŁADNIKI:1/2 szklanki
oleju5
jajekok 2 szklanki
cukru kryształ1
cukier waniliowy2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
cynamonu4 szklanki
maki pszennej1 kg.
jabłekgarść
orzechów włoskichcukier puder do posypaniaWYKONANIE
Żółtka ucieramy z
cukrem na biały kolor, dodać
cynamon i przesiane
kakao.Do tego wlewamy
olej lekko miksujemy.Masę przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojone w kostkę
jabłka, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.Następnie wsypujemy przesianą
mąkę,
sodę. Wsypujemy posiekane
orzechy, pokrojone w kostkę
jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta.
Na koniec ubijamy pianę z
białek, dodajemy szczyptę
soli.Sztywną pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godzinyPo upieczeniu wystudzone posypujemy
cukrem pudrem.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.