ßßß


SKŁADNIKI:1/2 szklanki oleju5 jajekok 2 szklanki cukru kryształ1 cukier waniliowy2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki kakao2 łyżeczki cynamonu4 szklanki maki pszennej1 kg. jabłekgarść orzechów włoskichcukier puder do posypaniaWYKONANIEŻółtka ucieramy z cukrem na biały kolor, dodać cynamon i przesiane kakao.Do tego wlewamy olej lekko miksujemy.Masę przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę. Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta.
Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli.Sztywną pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godzinyPo upieczeniu wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.