Wykonanie
Znane, lubiane i chyba najłatwiejsze ciasto na świecie. I pewnie każdy ma swoją domową recepturę. Oto wersja mojej rodzinki.

Składniki:
6
jajek1,5 szklanki
cukru (można dać mniej)
1,5 szklanki
oleju3 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżeczki
kakaocynamon (opcjonalnie)
1 kg
jabłek pokrojonych w kostkę
Sposób wykonania:
1.
Jajka ubić z
cukrem na puch. Dodać przesianą
mąkę z
sodą oczyszczoną, powoli miksować, a
potem wlać
olej i dodać
kakao i
cynamon.
2. Na koniec dodać
jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać łyżką.
3. Ciasto wylać na blachę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka.
4. Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego!!!

Zapraszam też na podobne ciasto
kakaowe, ale ze
śliwkami (KLIK).