Wykonanie
Znane, lubiane i chyba najłatwiejsze ciasto na świecie. I pewnie każdy ma swoją domową recepturę. Oto wersja mojej rodzinki.
Składniki:6
jajek1,5 szklanki
cukru (można dać mniej)1,5 szklanki
oleju3 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżeczki
kakaocynamon (opcjonalnie)1 kg
jabłek pokrojonych w kostkęSposób wykonania:1.
Jajka ubić z
cukrem na puch. Dodać przesianą
mąkę z
sodą oczyszczoną, powoli miksować, a
potem wlać
olej i dodać
kakao i
cynamon.2. Na koniec dodać
jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać łyżką.3. Ciasto wylać na blachę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka.4. Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!!!
Zapraszam też na podobne ciasto
kakaowe, ale ze
śliwkami (KLIK).