Wykonanie
Ciasto, które kiedyś już robiłam w innej wersji, odrobinę je zmodyfikowałam, ale jest równie pyszne ;-) Jest praktycznie gotowe zanim zdąży rozgrzać się piekarnik :-) W przypadku niespodziewanych odwiedzin zapowiedzianych godzinę wcześniej - idealne ;-) Jest mokrutkie i ma bardzo wyjątkowy smak.
Składniki:1 1/2 szklanki
cukru3
jajka1 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
oleju1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
kakao1 kg
jabłekCukier zmiksować z
jajkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo
olej, następnie całą
mąkę wymieszaną z
przyprawami i
sodą. Na końcu dodać pokrojone w kostkę
owoce i wymieszać już delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia i piec 60 min w 180C.
Polewa czekoladowa (najlepsza!):1/2 kostki
masła4 łyżki
cukru4 łyżki
wody2 łyżki
kakaoMasło rozpuścić w rondelku, dodać
cukier i
wodę. Gdy składniki ładnie się połączą dodać
kakao. Zamieszać i gotować na małym (!) ogniu, tak, aby lekko bulgotało. Cały czas mieszać! Gdy polewa będzie jednolita, wylać na ostudzone ciasto.Smacznego!