Wykonanie
Jest to mój wieloletni przepis, tzw. "ciasto na szybko". Jego zrobienie zajmuje mniej niż rozgrzanie piekarnika ;) A jest pyyyszne! Nie znam osoby, która by nie była nim zachwycona. Jest fajnie mokrutkie. Często robię je też z
jabłkami, co
daje równie dobry efekt ;)
Składniki:1 1/2 szklanki
cukru3
jajka1 1/2 szklanki
mąki krupczatki3/4 szklanki
oleju1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
kakao1 kg
gruszek lub
jabłekCukier zmiksować z
jajkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo
olej, następnie całą
mąkę wymieszaną z
przyprawami i
sodą. Na końcu dodać pokrojone w kostkę
owoce i wymieszać już delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia i piec 60 min w 180C.
Polewa czekoladowa:1/2 kostki
masła4 łyżki
cukru4 łyżki
wody2 łyżki
kakaoMasło rozpuścić w rondelku, dodać
cukier i
wodę. Gdy składniki ładnie się połączą dodać
kakao. Zamieszać i gotować na małym (!) ogniu, tak, aby lekko bulgotało. Mieszać od czasu do czasu. Gdy polewa będzie jednolita, wylać na ostudzone ciasto.Smacznego!