ßßß
 
            
         Czy można nie lubić jabłek? Nie wyobrażam sobie, ale nie jestem obiektywna, bo osobiście je uwielbiam. Zwłaszcza twarde jak kamień i soczyste. Albo niedojrzałe papierówki prosto z drzewa. Jeśli przypadkiem trafię na te mniej soczyste i miękkie, zamieniam je na coś pysznego: mus, szarlotka, jabłka pod kruszonką, placuszki. O, placuszki to jest to. Super obiad. Albo śniadanie. Albo kolacja. Albo podwieczorek.Porcja dla dwóch osób (ok. 12 placuszków):- szklanka mleka- 1 jajko- 1 1/5 szklanki mąki- 1 łyżka cukru- szczypta soli- 1/2 łyżeczki sody- 1/2 łyżeczki cynamonu- 3 duże jabłka (lub więcej, według upodobania)- olej do smażenia- cukier puder do posypaniaBiałko oddzielamy od żółtka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy razem żółtko, mleko i cukier. Mąkę przesiewamy z sodą i cynamonem. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy razem, aby nie było grudek (można zmiksować). Jabłka obieramy, usuwamy środek i kroimy na kawałki. Dodajemy do masy wraz z ubitymi białkami. Delikatnie mieszamy. Placuszki wykładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu warto osączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują prosto z patelni, ale na zimno też są dobre.
Czy można nie lubić jabłek? Nie wyobrażam sobie, ale nie jestem obiektywna, bo osobiście je uwielbiam. Zwłaszcza twarde jak kamień i soczyste. Albo niedojrzałe papierówki prosto z drzewa. Jeśli przypadkiem trafię na te mniej soczyste i miękkie, zamieniam je na coś pysznego: mus, szarlotka, jabłka pod kruszonką, placuszki. O, placuszki to jest to. Super obiad. Albo śniadanie. Albo kolacja. Albo podwieczorek.Porcja dla dwóch osób (ok. 12 placuszków):- szklanka mleka- 1 jajko- 1 1/5 szklanki mąki- 1 łyżka cukru- szczypta soli- 1/2 łyżeczki sody- 1/2 łyżeczki cynamonu- 3 duże jabłka (lub więcej, według upodobania)- olej do smażenia- cukier puder do posypaniaBiałko oddzielamy od żółtka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy razem żółtko, mleko i cukier. Mąkę przesiewamy z sodą i cynamonem. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy razem, aby nie było grudek (można zmiksować). Jabłka obieramy, usuwamy środek i kroimy na kawałki. Dodajemy do masy wraz z ubitymi białkami. Delikatnie mieszamy. Placuszki wykładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu warto osączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują prosto z patelni, ale na zimno też są dobre. Smacznego!
Smacznego!