Wykonanie
Składniki :4
jabłka2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
oleju0,5 szklanki
orzechów włoskich4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonucukier puder do dekoracji
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C.
Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Orzechy dość grubo posiekać.
Białka oddzieliamy od
żółtek i ubijemy je na sztywną pianę. Do piany dodajemy
cukier, dalej ubijając, a następnie dodajemy
żółtka i
olej, cały czas ubijając.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i
cynamonem. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do gładkiej konsystencji. Na sam koniec dodajemy przygotowane
jabłka i
orzechy. Dokładnie mieszamy i wylewamy do formy (33 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut do momentu gdy po wyjęciu włożony patyczek będzie suchy. PO wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.. Ostudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem i kroimy na kwadraty o
boku 2 cm.