Wykonanie
Już parokrotnie tu się zarzekałam, że prostszego przepisu nie znajdziecie, że ciasto jest najłatwiejsze, najbardziej ekspresowe. I wiecie co się okazało? K Ł A- M A- Ł A M!!! Dopiero dzisiejszy jabłecznik spełnia te kryteria...:-)) Spójrzcie tylko, nie wymaga użycia miksera, a lista skladników wręcz sama wbija się w pamięć. Konia z
rzędem temu, kto wymyśli mniej skomplikowane ciasto z
jablkami...
Najprostszy Jabłecznikźródło przepisu: wywiad
Magdy Gessler w radiowej Trójce + moja niewielka zmianaSkładniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm:10 łyżek
mąki pszennej10 łyżek
cukru10 łyżek
oleju3
jaja1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia4-5
jabłekcukier puder lub mieszanka
cukru pudru z mielonym
cynamonem do posypania po upieczeniuWykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą. Tortownicę smarujemy
masłem. Dno ściśle pokrywamy warstwą
jabłek, którą zalewamy
ciastem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170C. Po wystudzeniu możemy posypać
cukrem pudrem.COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)