Wykonanie
G dy spróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym
biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy
biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem
jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać...
ok. 6-7
jabłekcynamon4
jajka1 szklanka
cukru miałkiego1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejucukier puder do posypania rolady
Jabłka obrać i pokroić w nieduże ćwiartki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć
jabłka i posypać
cynamonem.
Białka ubić na sztywno dodać powoli
cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać
żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą
mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu
olej. Gotowe ciasto wylać na
jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy
jabłkami do góry i zwinąć w roladę. Gotową roladę przykryć lnianym ręcznikiem aby nie wyschła. Na samym końcu oprószyć
cukrem pudrem.