ßßß
Biszkopty to owalne ciasteczka posypane krystalicznym cukrem. Swoim kształtem przypominają kocie języczki. Odpowiednio przyrządzone, biszkopty są lekkie i chrupiące. Ich smak może być zarówno słodki, jak i słony. Bardzo często wykorzystywane w deserach owocowych, lodach, musach i szarlotkach. Stanowią również bazowy składnik trifle i tiramisu. Biszkopty można przygotować samodzielnie lub zakupić w supermarketach.
Biszkopty należą do jednych z najstarszych i najbardziej delikatnych rodzajów ciasta. Pochodzą z francuskiej dynastii sabaudzkiej, a ich początki datuje się na XI wiek. W pałacu królewskim, w Wersalu były wykorzystywane jako lekka przekąska lub składnik bardziej wyszukanych deserów. Dzięki córkom Berty Sabaudzkiej, biszkopty stały się popularne w całej Europie. Folklor głosi, że rosyjski car Piotr Wielki i jego żona, a także cesarzowa Katarzyna bardzo rozsmakowali się w biszkoptach. Tak bardzo, że podczas wizyty na dworze Ludwika XV we Francji, postanowili ‘nabyć’ królewskiego piekarza i błyskawicznie wysłać go do Sankt Petersburga.
W dzisiejszych czasach, biszkopty uważane są za jeden z najrzadszych przysmaków sztuki piekarskiej. Przez ostatnie 900 lat, przepis niewiele się zmienił. Biszkopty nadal są powszechnie stosowane w deserach włoskich i francuskich, w najlepszych restauracjach na całym świecie. Można je spożywać w formie suchej przekąski. Smakują idealnie, wypełnione nadzieniem kremowym, puddingiem, owocami lub galaretką. Stanowią też szybką i wygodną alternatywę dla farszów i chrupkich skorupek do ciast. Oprócz wypieków, nadają się też doskonale do ciast przygotowywanych na zimno. Jednym z najlepszych takich rarytasów jest wyborny torcik Charlotte Russe. Warto się też zdecydować na tradycyjny sposób spożywania, popijając biszkopty szklanką mleka lub herbaty, kawą espresso lub cappuccino, albo deserowym winem.
Biszkopty są dostępne przez cały rok w większości piekarni i cukierni. Można je również nabyć w formie paczkowanej na dziale z wypiekami w większych supermarketach. Decydując się na zakup gotowych biszkoptów, należy się upewnić, że są świeże. Ich okres trwałości jest ograniczony.
Biszkopty bardzo szybko stają się czerstwe. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, w lodówce. W ten sposób powinny utrzymać świeżość przez cały tydzień. Po wyjęciu z lodówki wystarczy pozostawić biszkopty na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby ponownie stały się ciepłe.
Porcja: 80g Kalorie: 234 kcl
Błonnik pokarmowy0,4 g
z alkoholu0 kcal
Food folate1,3E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone1 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,439 μg
Tłuszcz2,8 g
Tłuszcze nasycone0,841 μg
Węglowodany48 g
Total Folate3,4E-05 μg
Cukier0,029 g
Białko0,0051 g
Tryptofan0,064 g
Treonina0,208 g
Izoleucyna0,24 g
Leucine0,404 g
Lysine0,286 g
Metionina0,127 g
Cystyna0,112 g
Fenyloalanina0,255 g
Tyrosine0,186 g
Walina0,27 g
Arginina0,267 g
Histydyna0,116 g
Alanina0,232 g
Kwas asparaginowy0,396 g
Kwas glutaminowy1,1 g
Glicyna0,171 g
Prolina0,348 g
Seryna0,336 g
A4,8E-05 μg
B10,000161 mg
C0 mg
B64,4E-05 mg
E0,000192 mg
B30,0013 mg
B122,4E-07 μg
B20,000228 mg
B50,00041 μg
B92,2E-05 μg
K1,6E-07 μg
Retinol4,8E-05 μg
Beta Kryptoksantyna1,6E-06 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna6,8E-05 μg
A(IU)165 IU
Bete-karoten3,2E-06 μg
Alfa-karoten8E-07 μg
Omega-30,024 mg
Omega-60,378 mg
Fosfor0,095 mg
Magnez0,008 mg
Potas0,096 mg
Sód0,148 μg
Wapń0,045 mg
Żelazo1,7E-06 mg
Cynk0,00044 mg
Mangan0,000151 μg
Miedź4,7E-05 μg
Selen1,1E-05 μg
Cholesterol0,109 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml