Biszkopty

nazwa

Biszkopty

Biszkopty to owalne ciasteczka posypane krystalicznym cukrem. Swoim kształtem przypominają kocie języczki. Odpowiednio przyrządzone, biszkopty są lekkie i chrupiące. Ich smak może być zarówno słodki, jak i słony. Bardzo często wykorzystywane w deserach owocowych, lodach, musach i szarlotkach. Stanowią również bazowy składnik trifle i tiramisu. Biszkopty można przygotować samodzielnie lub zakupić w supermarketach.

Historia

Biszkopty należą do jednych z najstarszych i najbardziej delikatnych rodzajów ciasta. Pochodzą z francuskiej dynastii sabaudzkiej, a ich początki datuje się na XI wiek. W pałacu królewskim, w Wersalu były wykorzystywane jako lekka przekąska lub składnik bardziej wyszukanych deserów. Dzięki córkom Berty Sabaudzkiej, biszkopty stały się popularne w całej Europie. Folklor głosi, że rosyjski car Piotr Wielki i jego żona, a także cesarzowa Katarzyna bardzo rozsmakowali się w biszkoptach. Tak bardzo, że podczas wizyty na dworze Ludwika XV we Francji, postanowili ‘nabyć’ królewskiego piekarza i błyskawicznie wysłać go do Sankt Petersburga.

Zastosowanie

W dzisiejszych czasach, biszkopty uważane są za jeden z najrzadszych przysmaków sztuki piekarskiej. Przez ostatnie 900 lat, przepis niewiele się zmienił. Biszkopty nadal są powszechnie stosowane w deserach włoskich i francuskich, w najlepszych restauracjach na całym świecie. Można je spożywać w formie suchej przekąski. Smakują idealnie, wypełnione nadzieniem kremowym, puddingiem, owocami lub galaretką. Stanowią też szybką i wygodną alternatywę dla farszów i chrupkich skorupek do ciast. Oprócz wypieków, nadają się też doskonale do ciast przygotowywanych na zimno. Jednym z najlepszych takich rarytasów jest wyborny torcik Charlotte Russe. Warto się też zdecydować na tradycyjny sposób spożywania, popijając biszkopty szklanką mleka lub herbaty, kawą espresso lub cappuccino, albo deserowym winem.

Jak kupować

Biszkopty są dostępne przez cały rok w większości piekarni i cukierni. Można je również nabyć w formie paczkowanej na dziale z wypiekami w większych supermarketach. Decydując się na zakup gotowych biszkoptów, należy się upewnić, że są świeże. Ich okres trwałości jest ograniczony.

Przechowywanie

Biszkopty bardzo szybko stają się czerstwe. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, w lodówce. W ten sposób powinny utrzymać świeżość przez cały tydzień. Po wyjęciu z lodówki wystarczy pozostawić biszkopty na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby ponownie stały się ciepłe.

Wartości odżywcze

Porcja: 80g Kalorie: 234 kcl

Błonnik pokarmowy0,4   g

z alkoholu0 kcal

Food folate1,3E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone1   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,439   μg

Tłuszcz2,8   g

Tłuszcze nasycone0,841   μg

Węglowodany48   g

Total Folate3,4E-05   μg

Cukier0,029   g

Białko0,0051   g

Tryptofan0,064   g

Treonina0,208   g

Izoleucyna0,24   g

Leucine0,404   g

Lysine0,286   g

Metionina0,127   g

Cystyna0,112   g

Fenyloalanina0,255   g

Tyrosine0,186   g

Walina0,27   g

Arginina0,267   g

Histydyna0,116   g

Alanina0,232   g

Kwas asparaginowy0,396   g

Kwas glutaminowy1,1   g

Glicyna0,171   g

Prolina0,348   g

Seryna0,336   g

A4,8E-05   μg

B10,000161   mg

C0   mg

B64,4E-05   mg

E0,000192   mg

B30,0013   mg

B122,4E-07   μg

B20,000228   mg

B50,00041   μg

B92,2E-05   μg

K1,6E-07   μg

Retinol4,8E-05   μg

Beta Kryptoksantyna1,6E-06   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna6,8E-05   μg

A(IU)165   IU

Bete-karoten3,2E-06 μg

Alfa-karoten8E-07 μg

Omega-30,024 mg

Omega-60,378 mg

Fosfor0,095   mg

Magnez0,008   mg

Potas0,096   mg

Sód0,148   μg

Wapń0,045   mg

Żelazo1,7E-06   mg

Cynk0,00044   mg

Mangan0,000151   μg

Miedź4,7E-05   μg

Selen1,1E-05   μg

Cholesterol0,109   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml