ßßß Cookit - przepis na Babeczka jogurtowa z rodzynkami

Babeczka jogurtowa z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Po świętach nie mogłam się opędzić od chęci upieczenia babki. No po prostu musiałam ją zrobić. Wybrałam swój ulubiony przepis. Mam go już dość długo, piekłam wg niego ciasta również w zeszłym roku. Dziś dla Was w wersji z rodzynkami moczonymi w aromatyzowanej olejkiem rumowym wodzie ( jeśli deseru nie będą spożywały dzieci użyjcie prawdziwego alkoholu ). Ciasto jest wilgotne i przepyszne, ja szczerze mówiąc nie przepadam za babkami piaskowymi, stąd moje „ciągoty” do ciast ciężkich i wilgotnych. Taka babka będzie pyszna do śniadania, czy podwieczorku, jest idealna, spróbujcie .
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki
300 g gęstego jogurtu naturalnego ( około. 360 g )
3 duże jaja ( 4 średnie)
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią ( ewentualnie waniliowego lub olejku )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnych rodzynek
5 ml olejku rumowego
80 g stopionej margaryny, masła lub 100 ml oleju
Przygotowanie:
Zadbaj o to aby składniki były w temperaturze pokojowej.
Rodzynki zalać wrzątkiem, wymieszać z olejkiem rumowym. Odstawić do przestudzenia.
Jeśli nie używasz formy silikonowej natłuść ją i obsyp mąką lub bułką tartą.
Żółtka utrzyj z cukrami na puszystą masę.
Miksując dodawać stopniowo stopioną margarynę ( jak ja ), a gdy się połączy, jogurt.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy.
Miksować aż składniki się połączą.
Wmieszać osączone i obsypane mąką rodzynki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, wmieszać z ciastem.
Ciasto przelać do formy z kominkiem i piec około 1 godziny w 175-180 stopniach – po 50 minutach sprawdzając patyczkiem
Zostawić na chwilę ( 10 minut ) , po czym studzić na kratce.
Gotową babkę można polukrować, oblać czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ja do ostatnich kilku łyżek ciasta dodałam łyżkę kakao. Stąd mój wzorek na babce, robiłam ją już w kilku wersjach i za każdym razem była dobra, na początku zróbcie ją w wersji klasycznej, póżniej zachęcam do eksperymentów – z kawałkami czekolady, skórką z cytrusów czy innymi bakaliami.
Rady:
możesz od razu dodać cały cukier – jeśli użyjesz drobnego do wypieków – całość szybciej się utrze,
piec nastawcie w trakcie przygotowania – zależy jak długo się nagrzewa,
ciasto możecie rozlać do foremek do muffinków i upiec mini babeczki
Powiązane notki:
Babeczki do koszyczka
Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortów
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Tarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/07/babeczka-jogurtowa-z-rodzynkami