Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Po świętach nie mogłam się opędzić od chęci upieczenia babki. No po prostu musiałam ją zrobić. Wybrałam swój ulubiony przepis. Mam go już dość długo, piekłam wg niego ciasta również w zeszłym roku. Dziś dla Was w wersji z
rodzynkami moczonymi w aromatyzowanej
olejkiem rumowym wodzie ( jeśli deseru nie będą spożywały dzieci użyjcie prawdziwego
alkoholu ). Ciasto jest wilgotne i przepyszne, ja szczerze mówiąc nie przepadam za babkami piaskowymi, stąd moje „ciągoty” do ciast ciężkich i wilgotnych. Taka babka będzie pyszna do śniadania, czy podwieczorku, jest idealna, spróbujcie .
Składniki:2 szklanki
mąki tortowej + 2 łyżki300 g gęstego
jogurtu naturalnego ( około. 360 g )3 duże
jaja ( 4 średnie)1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią ( ewentualnie
waniliowego lub
olejku )2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki drobnych
rodzynek5 ml
olejku rumowego80 g stopionej
margaryny,
masła lub 100 ml
olejuPrzygotowanie:Zadbaj o to aby składniki były w temperaturze pokojowej.
Rodzynki zalać wrzątkiem, wymieszać z
olejkiem rumowym. Odstawić do przestudzenia.Jeśli nie używasz formy silikonowej natłuść ją i obsyp
mąką lub
bułką tartą.
Żółtka utrzyj z
cukrami na puszystą masę.Miksując dodawać stopniowo stopioną
margarynę ( jak ja ), a gdy się połączy,
jogurt.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy.Miksować aż składniki się połączą.Wmieszać osączone i obsypane
mąką rodzynki.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną masę, wmieszać z
ciastem.Ciasto przelać do formy z kominkiem i piec około 1 godziny w 175-180 stopniach – po 50 minutach sprawdzając patyczkiemZostawić na chwilę ( 10 minut ) , po czym studzić na kratce.Gotową babkę można polukrować, oblać
czekoladą lub obsypać
cukrem pudrem.Smacznego!
Ja do ostatnich kilku łyżek ciasta dodałam łyżkę
kakao. Stąd mój wzorek na babce, robiłam ją już w kilku wersjach i za każdym razem była dobra, na początku zróbcie ją w wersji klasycznej, póżniej zachęcam do eksperymentów – z kawałkami
czekolady, skórką z
cytrusów czy innymi
bakaliami.Rady:możesz od razu dodać cały
cukier – jeśli użyjesz drobnego do wypieków – całość szybciej się utrze,piec nastawcie w trakcie przygotowania – zależy jak długo się nagrzewa,ciasto możecie rozlać do foremek do muffinków i upiec mini babeczkiPowiązane notki:Babeczki do koszyczka
Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas
cukrowych i
tortówKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Tarta z
łososiem,
szpinakiem i
porem ( krok po kroku )Sernik
waniliowy z polewą na Wielkanoc