ßßß
Składniki:2 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki300 g gęstego jogurtu naturalnego ( około. 360 g )3 duże jaja ( 4 średnie)1 szklanka cukru1 łyżka cukru z wanilią ( ewentualnie waniliowego lub olejku )2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki drobnych rodzynek5 ml olejku rumowego80 g stopionej margaryny, masła lub 100 ml olejuPrzygotowanie:Zadbaj o to aby składniki były w temperaturze pokojowej.Rodzynki zalać wrzątkiem, wymieszać z olejkiem rumowym. Odstawić do przestudzenia.Jeśli nie używasz formy silikonowej natłuść ją i obsyp mąką lub bułką tartą.Żółtka utrzyj z cukrami na puszystą masę.Miksując dodawać stopniowo stopioną margarynę ( jak ja ), a gdy się połączy, jogurt.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy.Miksować aż składniki się połączą.Wmieszać osączone i obsypane mąką rodzynki.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, wmieszać z ciastem.Ciasto przelać do formy z kominkiem i piec około 1 godziny w 175-180 stopniach – po 50 minutach sprawdzając patyczkiemZostawić na chwilę ( 10 minut ) , po czym studzić na kratce.Gotową babkę można polukrować, oblać czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.Smacznego!
Ja do ostatnich kilku łyżek ciasta dodałam łyżkę kakao. Stąd mój wzorek na babce, robiłam ją już w kilku wersjach i za każdym razem była dobra, na początku zróbcie ją w wersji klasycznej, póżniej zachęcam do eksperymentów – z kawałkami czekolady, skórką z cytrusów czy innymi bakaliami.Rady:możesz od razu dodać cały cukier – jeśli użyjesz drobnego do wypieków – całość szybciej się utrze,piec nastawcie w trakcie przygotowania – zależy jak długo się nagrzewa,ciasto możecie rozlać do foremek do muffinków i upiec mini babeczkiPowiązane notki:Babeczki do koszyczkaBiszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortówKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąTarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc