Wykonanie
Gofry,ach te gorące gofry!Na pewno nie jeden raz zajadaliście się nimi.Kojarzą się pewnie większości z Was, jak i mnie samejz wakacjami,plażą i słońcem.Wtedy to, z za każdego
rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami,
owocami,
bitą śmietaną lub
cukrem pudrem.W dzisiejszy, jesienny dzień naszła mnie ochota na te chrupiące delicje.
Składniki: ( na około 8 gofrów )25 g
masła250 g
mąki1 szklanka
jogurtu naturalnego2 łyżki
cukru2
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliolej do smarowania gofrownicy
cukier puder do posypania/polewa/dowolne dodatki
Do miski wsypałam
cukier.
Dodałam
żółtka.
Wymieszałam oba składniki.W garnuszku rozpuściłam
masło, ostudziłam i wlałam do miski.
Wsypałam
mąkę.
Proszek do pieczenia.
Wlałam
jogurt.
Ubiłam
białka z dodatkiem szczypty
soli.Wszystko delikatnie wymieszałam.
I ciasto na gofry gotowe.
Teraz wyjęłam swoją przedpotopową... prawie równolatkę gofrownicę;)Posmarowałam kratki
olejem.
I nakładałam na nie ciasto.
I już po chwili, wyjmowałam upieczone i chrupiące gofry.Pozostało już tylko...podawać je z dowolnym dodatkiem lub
owocami i schrupać.Smacznego!