ßßß
Gofry,ach te gorące gofry!Na pewno nie jeden raz zajadaliście się nimi.Kojarzą się pewnie większości z Was, jak i mnie samejz wakacjami,plażą i słońcem.Wtedy to, z za każdego rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami,owocami,bitą śmietaną lub cukrem pudrem.W dzisiejszy, jesienny dzień naszła mnie ochota na te chrupiące delicje.
Składniki: ( na około 8 gofrów )25 g masła250 g mąki1 szklanka jogurtu naturalnego2 łyżki cukru2 jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliolej do smarowania gofrownicycukier puder do posypania/polewa/dowolne dodatki
Do miski wsypałam cukier.
Dodałam żółtka.
Wymieszałam oba składniki.W garnuszku rozpuściłam masło, ostudziłam i wlałam do miski.
Wsypałam mąkę.
Proszek do pieczenia.
Wlałam jogurt.
Ubiłam białka z dodatkiem szczypty soli.Wszystko delikatnie wymieszałam.
I ciasto na gofry gotowe.
Teraz wyjęłam swoją przedpotopową... prawie równolatkę gofrownicę;)Posmarowałam kratki olejem.
I nakładałam na nie ciasto.
I już po chwili, wyjmowałam upieczone i chrupiące gofry.Pozostało już tylko...podawać je z dowolnym dodatkiem lub owocami i schrupać.Smacznego!


