Wykonanie

Gofry,ach te gorące gofry!Na pewno nie jeden raz zajadaliście się nimi.Kojarzą się pewnie większości z Was, jak i mnie samejz wakacjami,plażą i słońcem.Wtedy to, z za każdego
rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami,
owocami,
bitą śmietaną lub
cukrem pudrem.W dzisiejszy, jesienny dzień naszła mnie ochota na te chrupiące delicje.

Składniki: ( na około 8 gofrów )25 g
masła250 g
mąki1 szklanka
jogurtu naturalnego2 łyżki
cukru2
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliolej do smarowania gofrownicy
cukier puder do posypania/polewa/dowolne dodatki

Do miski wsypałam
cukier.

Dodałam
żółtka.

Wymieszałam oba składniki.W garnuszku rozpuściłam
masło, ostudziłam i wlałam do miski.


Wsypałam
mąkę.
Proszek do pieczenia.

Wlałam
jogurt.

Ubiłam
białka z dodatkiem szczypty
soli.Wszystko delikatnie wymieszałam.

I ciasto na gofry gotowe.

Teraz wyjęłam swoją przedpotopową... prawie równolatkę gofrownicę;)Posmarowałam kratki
olejem.

I nakładałam na nie ciasto.

I już po chwili, wyjmowałam upieczone i chrupiące gofry.Pozostało już tylko...podawać je z dowolnym dodatkiem lub
owocami i schrupać.Smacznego!




