Fajna odmiana dla zwykłych placuszków. Dodatek truskawek nadaje im wilgotności i świetnego smaku. Troszkę bardziej kłopotliwe jest ich smażenie ale warto :)SKŁADNIKI:250 ml jogurtu naturalnego2 jajka2 łyżki oleju1 i 1/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2-3 łyżki cukrumała szczypta solikilkanaście truskawekolej do smażeniacukier puder do posypania1. Truskawki pokroić w plastry.2. Jogurt zmiksować z jajkami i olejem. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta. Na wierzchu układać plastry truskawek wciskając je w ciasto. Placuszki przekręcić i usmażyć z drugiej strony.Uwaga: z truskawek przy smażeniu wycieka sok więc jeśli placuszki smażą się partiami to należy za każdym razem wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem.Inspiracja: Niebo na talerzu